Паста с пастърма , гъби и репички
за 4 порции, 30 мин
Продукти
400 г фусили или друга паста по избор
300 г гъби
4 клонки мащерка
1/2 връзка репички
50 г пармезан или друго жълто сирене
100 мл телешки бульон
1 дафинов лист
5-6 зърна черен пипер
100 мл течна сметана или прясно мляко
1 с.л. зехтин
8 стръка магданоз
20 тънки филийки пастърма
сол и черен пипер
Приготвяне
Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода.
Обеленият лук се нарязва на дребни кубчета.
Гъбите се нарязват на едри парчета, репичките – на четвъртинки.
Кипва се телешкият бульон с дафиновия лист, черния пипер и мащерката. Добавят се течната сметана и пармезанът и се маха от котлона. Оставя се да се овкуси за около 20 мин. и се прецежда.
Загрява се зехтинът и се запържват гъбите около 5 мин. Добавят се репичките и лукът и се пържи още 1-2 мин.
Прибавят се отцедената паста, наситненият магданоз и пастърмата. Подправя се със сол и черен пипер и се разбърква.
Сметановата смес се разбива на пяна с миксера и се гарнира пастата.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.