Паста с праз и хрупкава галета
за 2 порции, 30 мин
Продукти
2 стръка праз
50 г масло
20 г прясна галета – хлебни трохи
200 г паста по избор
5 стръкчета мащерка
150 г грюер или друго жълто сирене – може кашкавал
сол, черен пипер и индийско орехче
100 мл бяло вино
150 мл течна готварска сметана или прясно мляко
Приготвяне
Разтопява се 20 г масло и се запържват хлебните трохи до златисто кафяво с разбъркване. Изваждат се от тигана.
Празът се нарязва на пръстени 1/2 см. Наситнява се мащерката. Настъргва се сиренето.
Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода.
Разтопява се останалото масло в същия тиган. Запържва се празът с мащерката на средна температура 5 мин.
Сипва се виното и се оставя да заври. Прибавя се сметаната, кипва и се готви 3 мин. Добавя се половината от жълтото сирене и се оставя да се разтопи на слаб огън. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Отцежда се пастата, като се запазва 150 мл от водата. Добавят се към соса.
Поръсва се с останалото сирене. Готви се под капак на слаб огън за 3-4 мин. Поръсва се с галетата.