Паста с праз и хрупкава галета

за 2 порции, 30 мин

Кухня
10:07 - 18 Март 2024
2798
Паста с праз и хрупкава галета

Продукти

2 стръка праз

50 г масло

20 г прясна галета – хлебни трохи

200 г паста по избор

5 стръкчета мащерка

150 г грюер или друго жълто сирене – може кашкавал

сол, черен пипер и индийско орехче

100 мл бяло вино

150 мл течна готварска сметана или прясно мляко

 

Приготвяне

Разтопява се 20 г масло и се запържват хлебните трохи до златисто кафяво с разбъркване. Изваждат се от тигана.

Празът се нарязва на пръстени 1/2 см. Наситнява се мащерката. Настъргва се сиренето.

Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода.

Разтопява се останалото масло в същия тиган. Запържва се празът с мащерката на средна температура 5 мин.

Сипва се виното и се оставя да заври. Прибавя се сметаната, кипва и се готви 3 мин. Добавя се половината от жълтото сирене и се оставя да се разтопи на слаб огън. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.

Отцежда се пастата, като се запазва 150 мл от водата. Добавят се към соса.

Поръсва се с останалото сирене. Готви се под капак на слаб огън за 3-4 мин. Поръсва се с галетата.