Пъстърва с броколи и карфиол
за 4 порции, 30 мин
Продукти
4 филета от пъстърва или по-малки цели пъстърви
5-6 с.л. зехтин или олио
4 с.л. лимонов сок
4 клонки розмарин
1/2 връзка копър
3 скилидки чесън
2 с.л. каперси или нарязани зелени маслини
50 г заквасена сметана
сол
200 г броколи
200 г карфиол
20 г масло
50 г пармезан или друго жълто сирене
Приготвяне
Мариноват се филетата в лимоновия сок, зехтина и розмарина за 15 мин.
Изпичат се на грил тиган или скара от двете страни до леко златисто.
Запържват се в малко зехтин 2 скилидки наситнен чесън, копър и каперси. Добавя се сметаната и сол на вкус. Полива се готовата риба със соса.
За гарнитура се бланшират броколито и карфиола, накъсани на розички, във вряща подсолена вода 5 мин. Отцеждат се и се изплакват в студена вода.
Останалата наситнена скилидка чесън се сотира в разтопеното масло и останалия зехтин. Прибавят се карфиолът и броколите и се разбърква внимателно. Поръсва се с настъргания пармезан. Гарнира се рибата.