Патологът на кралското семейство: Смъртта на Даяна е крайно необичайна

Френските парамедици отбелязали състоянието на принцесата като "стабилно"

Любопитно
08:00 - 08 Април 2019
3743
Патологът на кралското семейство: Смъртта на Даяна е крайно необичайна

Водещият британски патолог д-р Ричард Шепърд, провел от английска страна аутопсията на тялото на принцеса Даяна, сподели наблюденията и съмненията си в биографичната книга "Неестествена смърт", която се очаква да предизвика световна сензация тази пролет. 66-годишният лекар абсолютно безпристрастно изважда за първи път на бял свят факти и обстоятелства, които ни карат отново да се замислим за всички теории на конспирациите, обгръщащи нелепата смърт на Лейди Ди.

Шепърд твърди, че в цялата си практика, която включва над 24 000 случая на починали от "неестествена смърт" - убити и загинали при инциденти граждани, никога не е срещал случай като на Даяна.

"Няма никакво съмнение, че кончината е настъпила от микроскопично разкъсване на пулмонарната вена близо до сърцето. Само по себе си това не е странно, но е факт, че никога преди и след това не съм наблюдавал подобно нараняване в своята кариера", пише докторът. И допълва, че ако не е било спукването на въпросния кръвоносен съд, прицесата е щяла да се отърве от кататстрофата в Париж "с няколко синини".

"Убеден съм, че животът на Даяна е можел да бъде спасен относително лесно, ако е била закарана веднага в болница. Вместо това по някаква причина парамедиците записват в картона й "стабилна" и се насочват към останалите пострадали. Може би са се подлъгали от обстоятелството, че тя е била в съзнание и комуникативна. А може и грешката да е умишлена", допълва Шепърд.

Според изтъкнатия лекар, когато в крайна сметка Нейно височество изпада в кардио-пулмонарен арест, всичко необходимо за да бъде рестартирано сърцето й е било направено. "Било е обаче твърде късно. Трябвало е да се оперира по възможно най-бърз начин спуканата вена. А този проблем изобщо не е бил идентифициран."

Даяна загина на 31 август 1997 г. заедно с приятеля си Доди Ал-Файед, след като мерцедесът им се удари в колоните на подлез във френската столица с огромна скорост. Даяна беше само на 36.

Доктор Ричард Шепърд е един от водещите британски патолози