Патриарх Даниил отслужи Света литургия за Кръстовден

Днес е големия празник Въздвижение на честния и животворящ кръст Господен

Актуални новини
17:10 - 14 Септември 2024
1315
Патриарх Даниил отслужи Света литургия за Кръстовден

Силата на честния и животворящ кръст ще се прояви, когато ние започнем тази борба със страстите и с греховете ни, каза Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в проповедта си, след като отслужи светата литургия за празника Въздвижение на светия кръст Господен в столичния храм "Въздвижение на честния кръст", в квартал "Лозенец".

Днес празнуваме големия Господски празник Въздвижение на честния и животворящ кръст Господен. Празник, който обхваща в себе си няколко събития и най-вече намирането на честния кръст Господен през 326 г. от света царица Елена в град Йерусалим и след близо тристагодишно забвение на мястото, където Господ пострада, разказа Негово Светейшество на многото вярващи, изпълнили храма. 

Господ направи така, че отново да се въздигне това място, да се открие оръжието, с което той извоюва нашето спасение и да се слави вовеки, на онова място, Божието име, отбеляза патриархът.
Велика Божия милост се изля чрез кръстната смърт на Господ Иисус Христос, а честният кръст е изобразяван още в Стария завет, припомни Негово Светейшество.  

Патриарх Даниил каза, че голяма е силата на честния и животворящ кръст, а още от апостолско време четем как апостолите и християните от първите времена са запечатали себе си с кръстното знамение. Изобразявали са кръст, когато се хранят, прекръствали са храната, прекръствали са се един друг, а свещеникът или епископът прекръства народа и със силата на честния и животворящ кръст прогонва невидимото влияние на бесовските сили. Защото кръстът е велика светиня, велика победа в земните взаимоотношения, подчерта патриархът.

Негово Свешейство отправи послание, че велика светиня и велика помощ е честният кръст, но ние можем да се ползваме със силата на честния и животворящ кръст, когато по подобие на Господ Иисус Христос, по неговия пример, отстояваме в заповедите, които ни е дал, и когато, дори с цената на страдание, с цената на лични жертви, стоим във вярата и не отстъпваме от това, което Господ ни е заповядал.

Сам Господ ни казва: Който иска да върви след мен, нека да се отрече от себе си, да вземе кръста си и да ме последва. Това отричане от себе си означава отричането от страстите в нас, от егоизма ни, от озлоблението, от завистта, от злините вътре в нас и стареейки се да следваме гласа на съвестта ни, защото Божият глас, съвестта вътре в нас, много ясно ни говори за нашите постъпки и намерения, за сърдечните ни желания. Силата на честния и животворящ кръст ще се прояви, когато ние започнем тази борба със страстите и с греховете ни, с тези думи се обърна към миряните патриарх Даниил.

Негово Светейшество говори в проповедта си и за свети император Константин и за неговата майка света Елена.

Силата на честния и животворящ кръст е да ни води винаги към правдата, към това да пазим съвестта си чиста, да понасяме трудностите в живота с благодарност към Бога, а вярата и упованието в Бога очистват сърцето ни, с тези думи завърши проповедта си към вярващите българският патриарх и Софийски митрополит Даниил.   

Повече от три часа продължи патриаршеската света литургия за празника Въздвижение на светия кръст Господен в храма "Въздвижение на честния кръст", която беше предстоявана от патриарх Даниил.

През цялото време храмът беше изпълнен с много вярващи, които бяха дошли заедно да почетат днешния голям празник и да се помолят за здраве и благополучие. Имаше възрастни хора, както и семейства с малки деца, които очакваха да чуят проповедта на патриарха за празника Въздвижение на светия кръст Господен.

Празникът Въздвижение на светия кръст Господен, наричан Кръстовден, е един от четирите празници през годината, посветени на Христовия кръст: Кръстопоклонна неделя (третата от Великия пост), Велики петък, 1 август и 14 септември.

Днешният празник Въздвижение на светия кръст Господен е установен във връзка с три събития в живота на Христовата църква: чудесното явяване на светия кръст на император Константин Велики, намирането на Христовия кръст на Голгота, връщането на Неговия кръст от персийски плен.