Патриархът тръгва пеш към Рилския манастир

Дядо Даниил благослови поклоническия поход до Светата обител

Актуални новини
14:30 - 01 Август 2024
3478
Патриархът тръгва пеш към Рилския манастир

Българският патриарх Даниил тръгва пеш от София към Рилския манастир. Негово Светейшество ще се включи в 15-то поредно издание на поклонническия път “Рилският Чудотворец” от столицата до Светата обител.

Поклонението, посветено на всебългарския покровител св. Йоан Рилски, събира десетки хиляди православни християни, които с молитва и песнопения поемат по пътя на неговите мощи. През 1469 г. те са пренесени от Търновград през София в Рилската света обител. Походът се провежда от 1-ви до 6-и август и преминава през планините Витоша, Верила и Рила, като на Преображение Господне участниците се събират на архиерейска св. Литургия в манастирския храм „Рождество Богородично“.

Началото тази година стартира от столичния храм “Св. София” със Света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество. На 5 август той ще отслужи водосвещение на едно от Седемте рилски езера - Бъбрека.

Патриархът е известен с аскетизма си и с влечението си към планината, като мнозина са го срещали по стръмните хребети, докато беше Видински митрополит.

Десетки поклонници присъстваха днес на литургията в столичния храм "Св. София”, а след това се включиха в литийното шествие с носене на Светия кръст до ротондата "Свети Георги" в центъра на столицата. Литийното шествие бе съпътствано с камбанен звън от патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Около 12 часа поклонниците се отправиха за параклисa „Св. Йоан Рилски” до хижа Кумата.

На 1 август започва и Богородичният пост, който продължава две седмици до 15 август, когато Православната църква чества Голяма Богородица.

Снимки: Александър Иванов