Пътуването в Космоса променя гените, носи и грип

НАСА направи експеримент с астронавти - еднояйчни близнаци

Новини
12:59 - 12 Април 2019
2483
Пътуването в Космоса променя гените, носи и грип

Eксперимент в Космоса с еднояйчни близнаци показа неочаквани резултати. След близо година пребиваване в извънвъздушното пространство, НАСА установява, че американският астронавт Скот Кели е претърпял биологически промени, съобщават световните агенции.

Учените изследвали детайлно Скот Кели, който прекара 340 дни на Международната космическа станция и брат му близнак Марк Кели, който през това време е бил на Земята. Оказало се, че Скот има изменения в каротидната артерия, ретината, чревните микроби и експресията на гени. Астронавтът бил отслабнал, получил ДНК увреждания, удължаване на теломерите - защитните окончания на хромозомите, които постепенно се скъсяват с напредване на възрастта. 

"Завръщането беше много по-лошо от приспособяването за едногодишен престой в космоса. През първите няколко дни се чувствах грипозен. Бях изморен доста дълго време", споделил Скот на телеконференция. Имунната система на Скот обаче е функционирала нормално в Космоса, а противогрипната ваксина му е подействала нормално. 

НАСА разчита, че експериментите с астронавтите в Космоса ще им помогнат да подготвят експедициите до Луната и Марс.

Учените обаче отчитат, че не всички промени в организма на участниците в експеримента са се възстановили шест месеца след връщането им на Земята - например тези на гените, свързани с имунната система и ремонта на ДНК.

Д-р Андрю Файнбърг, един от ръководителите на изследването, отбелязва, че публикацията в сп. "Сайънс" на резултатите от него съвпада с 58-мата годишнина от първия полет на човек в космоса - на съветския космонавт Юрий Гагарин през 1961 г., и с годишнината от първото изстрелване на космическа совалка през 1981 г. Файнбърг определя проучването като "зората на човешката геномика в космоса".