Пазете се: COVID-19 атакува и в жегите

Ако птичият грип се промени и стане лесно предаваем, ще е причинителят на следващата пандемия, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Актуални новини
11:40 - 11 Август 2024
1671
Пазете се: COVID-19 атакува и в жегите

От две три седмици се наблюдава завишаване на случаите на COVID-19. При нас също има, из цяла Европа също. Регистрираме около 200-250 случая седмично, но ние сме наясно, че те са неколкократно повече, поне пет-шест пъти повече", каза в предаването "Тази неделя" на bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му в момента коронавирусът засяга предимно горните дихателни пътища.

"Ако имате сълзене от очите, кихане, продължаваща две-три седмици дразнеща кашлица, течащ нос, болки в гърлото и загубите обоняние, значи на 99% става въпрос за COVID-19. Хубавото е, че се кара сравнително леко, хората затова не се изследват, не ходят на лекар и не попадат в официалната статистика. Няма натиск спрямо лечебните заведения, не са пълно отделенията с хора с усложнения след COVID-19", допълни Кунчев.

Доц. Кунчев успокои, че сме далече от стойностите от пандемичния период и че COVID-19 става един от многото респираторни вируси.

По думите на експерта щамовете на грипния вирус и особено на птичия грип се наблюдават много сериозно по света.

Ако птичият грип се промени и стане лесно предаваем, ще е причинителят на следващата пандемия. Има заразени, последните бяха в САЩ, включително с два смъртни случая, последните са в Камбоджа, но това са хора с много тесен контакт със заболели животни и е по-скоро изключение. Все още не се е появил щам, който да бъде заплаха", увери доц. Кунчев.

От летните вируси най-разпространени са ентеровирусите, но досега няма сериозни епидемични взривове нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната, отбеляза доц. Кунчев.

"С една лека симптоматика, разстройство, но в повечето случаи преминава за 1-2 дни без особено лечение. По-внимателни трябва да сме при малките деца, там симптомите и дехидратацията се развиват много по-бързо и дори с вливане на една система детето се възстановява веднага. Там трябва по навреме да търсим лекарска помощ", посочи главният държавен здравен инспектор.

По думите му намалява разпространението на коклюш, но все още има случаи.

В известна степен има ръст на случаите на дизентерия и салмонела, каза още доц. Ангел Кунчев.

"Салмонелозата е в подем от две-три години в страната. Характерното е, че става въпрос за определени региони, в случая Варна, и засяга една ниска детска възраст. Работим активно с БАБХ, за да видим дали може да намерим източника", обясни той.

По думите на доц. Ангел Кунчев топлото време създава условия за развиването на някои бактериални инфекции особено в храната, ако тя не е добре обработена термично и ако не е съхранявана в хладилник.

Комари и кърлежи

Няма официално регистрирани случаи на западнонилска треска у нас, но не е изключено да има, каза доц. Кунчев.

"При нас не е имало тежки случаи с приемане в болница и изследване, за да докажем западнонилска треска. Общите симптоми наподобяват всяко друго респираторно заболяване, само че с по-бърз и тежък ход", допълни главният държавен здравен инспектор.

По думите му обаче при лаймската болест се отчита значителен ръст - два пъти повече случаи в сравнение с 2023 г.

"Повече бих се опасявал от ухапване от кърлеж. Трябва да сме много внимателни след разходка в природата и в местности с високи храсти и треви. Трябва да оглеждаме внимателно нашето тяло и това на децата, защото ако го намерим навреме, се сваля много лесно и шансът да се предаде заболяване е много нисък до втория-третия час", обясни доц. Кунчев.

Морбили

"Продължаваме да се отбраняваме успешно. Имаме 20 случая от началото на годината, почти голяма част са вносни. Вирусът не намира неимунизирани лица, които да зарази, но тук-таме се случва", отбеляза Ангел Кунчев.