Пчелите лекуват, а някои изроди ги избиват!

Много хора се възползват от терапията с пчелен кошер - разрешава дихателните проблеми, гръдни алергии и астма

Новини
22:45 - 09 Април 2022
5319
Пчелите лекуват, а някои изроди ги избиват!

Въздушна терапия с пчелен кошер! В дните на пандемия, когато много хора имат нужда от кислород в болниците, пчелите могат да бъдат от помощ в такъв труден момент. Според най-новите изследвания на учените дишането на кошерен въздух има силно имуностимулиращ ефект върху организма на човека. Освен това оказва противъзпалително, релаксиращо и тонизиращо въздействие.

В Полша, Турция и Украйна терапията с кошерен въздух е изключително популярна, тя е част от развитието на пчеларския туризъм в тези страни. У нас целебен въздух от кошера почти не се предлага.

Едно от местата, където от месец май ще се прилага апитерапията е „Еко пчелин Слатина“ в община Берковица. Там се строят специални къщички, за лечение с кошерен въздух.

Значението на чистия въздух за човешкото здраве е огромно и е съпоставимо може би само с това на водата. Известно е, че без храна, човек може да съществува много дни, без вода – броени часове, а без въздух – най-много няколко минути. Очевидно, това е причината да съществува поговорката: „Необходим като въздуха”.

Но и въздухът може да бъде различен. В големите градове той все още е далеч от съвършенство. В тази връзка, пчелинът изглежда много привлекателен, защото въздухът там е наситен с аромата на мед, прополис, восък, той е чист, свеж и богат на отрицателни йони.

Преди да попадне в белите ни дробове, този въздух е бил подложен на щателно пречистване в сложната, жива лаборатория на кошера, където е преминал през естествен филтър. Благодарение на обработката на пчелното гнездо с прополис и отделящите се етерични съединения, въздухът в кошера е стерилен и лечебен. За това допринася и растителността в пчелина, която не само пречиства и освежава въздуха с помощта на фитонцидите, но и произвежда кислород.

Въздухът в пчелина, наситен с отрицателни йони, оказва благотворни влияние върху човешкия организъм: дишането става по-спокойно, увеличава се поглъщането на кислород, като по този начин се подобрява съставът на кръвта, нормализира се кръвното налягане, повишава се работоспособността.

А какъв е въздухът в пчелина по време на добра паша. Цветно благоухание на градини, изтънчен аромат на липа, нежен, едва доловим мирис на акация, неподправен дъх на елда, тръпчив аромат на слънчоглед и много други ухания. И целият спектър от благоухания, примесен с аромата на прясно изпечен домашен хляб – от „силозните” килийки, в които се съхранява донесеният прашец и чрез млечно-кисела ферментация се приготвя зимната белтъчна храна за пчелите – пергата (или пчелен хляб, както са я наричали по-рано).

Вечер, когато горещината намалее и пчелите усилват вентилацията, пчелинът отдава стотици кубически метри целебен въздух, който не само да се диша, а може дори да се „пие”! Удивително съчетание от бодрост и душевен покой спохожда всеки, който по това време се е оказал близо до пчелите! На човек му се иска да удължи тези мигове. Стремим се да вземем от пчелите всички възможни ползи, включително и издаваните от тях звуци.

Странното е, че въздухът на кошера е по-чист от въздуха, който се диша от хората. Степента на стерилизация в кошера достига стерилизацията, като в операционната, но без изкуствени решения.