Печени чушки с мащерка и сусам
за 4 порции, 45 мин
Продукти
500 г червени чушки
500 г зелени чушки
500 г жълти чушки
4 глави лук - около 200 г
2 скилидки чесън
4 стръка мащерка
2 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
4-5 с.л. оцет
2 с.л. сусам – около 30 г
Приготвяне
Чушките се разполовяват, изчистват се семето, подреждат се в тава с алуминиево фолио с разрязаното надолу и се изпичат под грил реотана или само горен реотан около 10 мин.
Обелените лук и чесън се нарязват на тънки филийки.
Загрява се зехтинът и се запържват заедно лукът, чесънът и наситнената мащерка на средна температура 2-3 мин. Подправя се със сол, черен пипер и оцета и се оставя да изстине.
Сусамът се запича на сух тиган до златисто кафяво.
Чушките се обелват и се нарязват на ивици с ширина около 1 см. Разбъркват се с лучената смес. Поръсва се със сусама.