Печени чушки с мащерка и сусам

за 4 порции, 45 мин

Кухня
08:43 - 27 Ноември 2024
2448
Печени чушки с мащерка и сусам

Продукти

500 г червени чушки

500 г зелени чушки

500 г жълти чушки

4 глави лук - около 200 г

2 скилидки чесън

4 стръка мащерка

2 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

4-5 с.л. оцет

2 с.л. сусам – около 30 г

 

Приготвяне

Чушките се разполовяват, изчистват се семето, подреждат се в тава с алуминиево фолио с разрязаното надолу и се изпичат под грил реотана или само горен реотан около 10 мин.

Обелените лук и чесън се нарязват на тънки филийки.

Загрява се зехтинът и се запържват заедно лукът, чесънът и наситнената мащерка на средна температура 2-3 мин. Подправя се със сол, черен пипер и оцета и се оставя да изстине.

Сусамът се запича на сух тиган до златисто кафяво.

Чушките се обелват и се нарязват на ивици с ширина около 1 см. Разбъркват се с лучената смес. Поръсва се със сусама.