Печени картофи с билкова извара
за 4 порции, 65 мин
Продукти
800 г картофи с тънка люспа
200 г масло
3 скилидки чесън
1 с.л. розмарин
1 ч.л. сол
1 ч.л. леко счукани зърна кимион
½ ч.л. лют или сладък червен пипер
едра сол за поръсване
2 ч.ч. извара
½ връзка магданоз
½ връзка див лук или зелените пера на пресен лук
1 шалот или малка главичка друг лук
сол и черен пипер
3 с.л. заквасена сметана
Приготвяне
Картофите се измиват идеално с четка. Правят се гъсти напречни разрези на около 3 мм разстояние, като не се срязва напълно до долу. Подреждат се в тава с хартия за печене.
Маслото леко се разтопява на ниска температура. Слагат се счуканият чесън, розмаринът, 1 ч.л. сол, кимионът и червеният пипер и се разбърква.
Поливат се картофите с 2/3 от сместа с чаена лъжичка или се мажат с четка.
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса около 50 мин. На половината време за печенето картофите се намазват с останалото овкусено масло.
Смесва се изварата със заквасената сметана, наситнените магданоз, зелен лук и шалот, сол и черен пипер.
Изпечените картофи се поръсват с едрата сол. Поднасят се с билковата извара.
Вместо извара може да се използва изцедено кисело мляко.