Печени картофи с билкова извара

за 4 порции, 65 мин

Кухня
08:20 - 08 Юли 2021
4604
Печени картофи с билкова извара

Продукти

800 г картофи с тънка люспа

200 г масло

3 скилидки чесън

1 с.л. розмарин

1 ч.л. сол

1 ч.л. леко счукани зърна кимион

½ ч.л. лют или сладък червен пипер

едра сол за поръсване

2 ч.ч. извара

½ връзка магданоз

½ връзка див лук или зелените пера на пресен лук

1 шалот или малка главичка друг лук

сол и черен пипер

3 с.л. заквасена сметана

 

Приготвяне

Картофите се измиват идеално с четка. Правят се гъсти напречни разрези на около 3 мм разстояние, като не се срязва напълно до долу. Подреждат се в тава с хартия за печене.

Маслото леко се разтопява на ниска температура. Слагат се счуканият чесън, розмаринът, 1 ч.л. сол, кимионът и червеният пипер и се разбърква.

Поливат се картофите с 2/3 от сместа с чаена лъжичка или се мажат с четка.

Пекат се в загрята фурна на 200 градуса около 50 мин. На половината време за печенето картофите се намазват с останалото овкусено масло.

Смесва се изварата със заквасената сметана, наситнените магданоз, зелен лук и шалот, сол и черен пипер.

Изпечените картофи се поръсват с едрата сол. Поднасят се с билковата извара.

Вместо извара може да се използва изцедено кисело мляко.