Печени картофи с кисели краставички и скариди

за 2 порции, 60 мин

Кухня
12:30 - 17 Февруари 2021
2568
Печени картофи с кисели краставички и скариди

Продукти

5-6 кисели краставички

400 г картофи

2 с.л. зехтин или олио

2 твърдо сварени яйца

1 стрък праз – само зелената част

100 мл зеленчуков бульон

2 с.л. оцет

1 ч.л. горчица

сол и черен пипер

4 стръка копър

1 с.л. каперси или нарязани зелени маслини

100 г сварени и почистени скариди

 

Приготвяне

Картофите, без да се белят, се натриват с 1 с.л. зехтин или олио. Пекат се в тава в загрятата на 180 градуса фурна 40-45 мин.

Пресният лук се нарязва на пръстени. Киселите краставички се разполовяват по дължина и се нарязват на тънки ленти. Сварените яйца се нарязват на ленти – най-добре с резачка. Всичко се смесва.

Полива се с дресинг от зеленчуковия бульон, оцета, останалия зехтин или олио, горчицата, сол и черен пипер, каперсите и наситнения копър.

Изпечените картофи - обелени или с люспата, се нарязват на половинки или четвъртинки и се смесват със соса.

Салатата се разбърква внимателно и се оставя да престои около 30 мин.

Гарнира се със скаридите, които по желание може преди това да се сотират 1-2 мин. в малко загрят зехтин или масло.