Печени картофи с кисели краставички и скариди
за 2 порции, 60 мин
Продукти
5-6 кисели краставички
400 г картофи
2 с.л. зехтин или олио
2 твърдо сварени яйца
1 стрък праз – само зелената част
100 мл зеленчуков бульон
2 с.л. оцет
1 ч.л. горчица
сол и черен пипер
4 стръка копър
1 с.л. каперси или нарязани зелени маслини
100 г сварени и почистени скариди
Приготвяне
Картофите, без да се белят, се натриват с 1 с.л. зехтин или олио. Пекат се в тава в загрятата на 180 градуса фурна 40-45 мин.
Пресният лук се нарязва на пръстени. Киселите краставички се разполовяват по дължина и се нарязват на тънки ленти. Сварените яйца се нарязват на ленти – най-добре с резачка. Всичко се смесва.
Полива се с дресинг от зеленчуковия бульон, оцета, останалия зехтин или олио, горчицата, сол и черен пипер, каперсите и наситнения копър.
Изпечените картофи - обелени или с люспата, се нарязват на половинки или четвъртинки и се смесват със соса.
Салатата се разбърква внимателно и се оставя да престои около 30 мин.
Гарнира се със скаридите, които по желание може преди това да се сотират 1-2 мин. в малко загрят зехтин или масло.