Печени картофи с маслини и пресен риган
за 4 порции, 45 мин
Продукти
1 кг картофи
125 мл зехтин или олио
1 глава червен лук
2 скилидки чесън
30 г черни маслини без костилките
2-3 стръка пресен риган
1 с.л. бял балсамов оцет или ябълков
сол и черен пипер
Приготвяне
Картофите се измиват много добре. Нарязват се, без да се белят, на половинки или четвъртинки. Слагат се в тава, поръсват се с обеления фино нарязан чесън. Поливат се с 2 с.л. зехтин или олио и се посоляват.
Пекат се около 30 мин. в загрята умерена фурна, като се разбъркват няколко пъти.
Смесва се останалият зехтин или олио с балсамовия оцет, черен пипер и сол и с обеления и нарязан червен лук, с маслините – цели или разполовени, и с наситнения пресен риган.
Изпечените картофи веднага, още топли, се поливат с дресинга.
По същия начин могат да се приготвят печени моркови, целина, пащърнак или микс от кореноплоди.