Печени картофи с маслини и пресен риган

за 4 порции, 45 мин

Кухня
06:48 - 21 Юли 2021
1328
Печени картофи с маслини и пресен риган

Продукти

1 кг картофи

125 мл зехтин или олио

1 глава червен лук

2 скилидки чесън

30 г черни маслини без костилките

2-3 стръка пресен риган

1 с.л. бял балсамов оцет или ябълков

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Картофите се измиват много добре. Нарязват се, без да се белят, на половинки или четвъртинки. Слагат се в тава, поръсват се с обеления фино нарязан чесън. Поливат се с 2 с.л. зехтин или олио и се посоляват.

Пекат се около 30 мин. в загрята умерена фурна, като се разбъркват няколко пъти.

Смесва се останалият зехтин или олио с балсамовия оцет, черен пипер и сол и с обеления и нарязан червен лук, с маслините – цели или разполовени, и с наситнения пресен риган.

Изпечените картофи веднага, още топли, се поливат с дресинга.

По същия начин могат да се приготвят печени моркови, целина, пащърнак или микс от кореноплоди.