Печени картофи с рикота (извара) и гъби
за 2 порции, 80 мин
Продукти
2 големи картофа (по около 300 г)
6 ч.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
250 г рикота или извара
2 ч. л. настъргана лимонова кора
2 с.л. лимонов сок
6 репички
200 г гъби по избор
пресни билки по избор
див лук или зелени пера от пресен лук
Приготвяне
Картофите се натриват с 1 ч.л. олио или зехтин и се поръсват с малко сол.
Пекат се в тава с кухненска хартия, намазана с 1 ч.л. олио или зехтин, в загрята на 180 градуса фурна 70-75 мин.
Смесва се рикотата с лимоновата кора, лимоновия сок, сол, черен пипер. Добавят се наситнени пресни билки, зелен лук и репички на малки парченца.
Гъбите цели, а по-едрите нарязани на половина, се запържват до хрупкаво златисто в останалия зехтин или олио и се овкусяват със сол и черен пипер.
Изпечените картофи се срязват на кръст на повърхността и леко се стискат, за да се разтворят.
Гарнират се с билковата рикота и с гъбите пачи крак.
Поръсва се с още билки.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.