Печени картофи с рикота (извара) и гъби

за 2 порции, 80 мин

Кухня
08:49 - 27 Ноември 2020
3297
Печени картофи с рикота (извара) и гъби

Продукти

2 големи картофа (по около 300 г)

6 ч.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

250 г рикота или извара

2 ч. л. настъргана лимонова кора

2 с.л. лимонов сок

6 репички

200 г гъби по избор

пресни билки по избор

див лук или зелени пера от пресен лук

 

Приготвяне

Картофите се натриват с 1 ч.л. олио или зехтин и се поръсват с малко сол.

Пекат се в тава с кухненска хартия, намазана с 1 ч.л. олио или зехтин, в загрята на 180 градуса фурна 70-75 мин.

Смесва се рикотата с лимоновата кора, лимоновия сок, сол, черен пипер. Добавят се наситнени пресни билки, зелен лук и репички на малки парченца.

Гъбите цели, а по-едрите нарязани на половина, се запържват до хрупкаво златисто в останалия зехтин или олио и се овкусяват със сол и черен пипер.

Изпечените картофи се срязват на кръст на повърхността и леко се стискат, за да се разтворят.

Гарнират се с билковата рикота и с гъбите пачи крак.

Поръсва се с още билки.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.