Печени ябълки с канела и сметанов карамел
за 4 порции, 50 мин
                                            Кухня
                                        
                                        
                                            10:36 - 15 Февруари 2021                                        
                                                                                                            
                                        5141
                                    
                                                                    
                                
                                Продукти
100 кафява захар
250 мл течна сметана за разбиване
4 ябълки
4 или 8 пръчки канела
листенца мента
2 ч.л. пудра захар
Приготвяне
Кафявата захар се разтопява на умерена температура. Сипва се сметаната и се оставя да заври леко, докато карамелът се разтопи в нея – къкри 4-5 мин.
Издълбава се семето на ябълките. Поставят се в отворите по 1 или 2 пръчки канела.
Пекат се на скара върху алуминиево фолио или алуминиева тавичка 25-30 мин. Може и в умерена фурна за около 35 мин.
Поливат се с карамелената сметана, поръсват се с пудрата захар и се гарнират с листенца мента.
            