Печени ябълки с канела и сметанов карамел

за 4 порции, 50 мин

Кухня
10:36 - 15 Февруари 2021
4197
Печени ябълки с канела и сметанов карамел

Продукти

100 кафява захар

250 мл течна сметана за разбиване

4 ябълки

4 или 8 пръчки канела

листенца мента

2 ч.л. пудра захар

 

Приготвяне

Кафявата захар се разтопява на умерена температура. Сипва се сметаната и се оставя да заври леко, докато карамелът се разтопи в нея – къкри 4-5 мин.

Издълбава се семето на ябълките. Поставят се в отворите по 1 или 2 пръчки канела.

Пекат се на скара върху алуминиево фолио или алуминиева тавичка 25-30 мин. Може и в умерена фурна за около 35 мин.

Поливат се с карамелената сметана, поръсват се с пудрата захар и се гарнират с листенца мента.