Печени зеленчуци с пържени яйца

за 4 порции, 40 мин

Кухня
08:32 - 20 Август 2020
4342
Печени зеленчуци с пържени яйца

Продукти

250 г патладжани

350 г тиквички

1 ч.л. копър семена

2 ч.л. сумак – арабска подправка

½ ч.л. лют или сладък по-едър червен пипер

4 с.л. зехтин или олио

1 скилидка чесън

500 г картофи

500 г сладки картофи – батати, или още толкова обикновени картофи

100 г жълто сирене по избор

5-6 стръка магданоз

2-3 клонки босилек

250 г чери домати или от големите на парчета

4 яйца

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Патладжаните и тиквичките се нарязват на кубчета 2-3 см, поръсват се със сол  се оставят върху кухненска хартия да се отцедят около 10 мин.

Семената копър се запичат леко на сух тиган и се счукват. Половината се смесват се 1 ч.л. сумак, с червения пипер и с 3 с.л. зехтин или олио.

Обеленият чесън, нарязан на тънки филийки, обелените картофи и батати – на кубчета 2-3 см, се смесват с патладжаните и тиквичките.

Добавят се овкусеният зехтин, сол и черен пипер, разбърква се и се разстила в тава с хартия за печене. Пече се в загрята умерена фурна около 30 мин.

Жълтото сирене се нарязва на кубчета. Магданозът и листата босилек се нарязват едро и се разбъркват с останалите счукани семена копър и с останалия сумак.

Сиренето и билковата смес се поръсват върху зеленчуците 10 мин. преди края на печенето. Тогава се слагат и чери доматчетата.

В останалия зехтин или олио се изпържват на очи яйцата и се гарнират печените зеленчуци.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.