Печени зеленчуци с пържени яйца
за 4 порции, 40 мин
Продукти
250 г патладжани
350 г тиквички
1 ч.л. копър семена
2 ч.л. сумак – арабска подправка
½ ч.л. лют или сладък по-едър червен пипер
4 с.л. зехтин или олио
1 скилидка чесън
500 г картофи
500 г сладки картофи – батати, или още толкова обикновени картофи
100 г жълто сирене по избор
5-6 стръка магданоз
2-3 клонки босилек
250 г чери домати или от големите на парчета
4 яйца
сол и черен пипер
Приготвяне
Патладжаните и тиквичките се нарязват на кубчета 2-3 см, поръсват се със сол се оставят върху кухненска хартия да се отцедят около 10 мин.
Семената копър се запичат леко на сух тиган и се счукват. Половината се смесват се 1 ч.л. сумак, с червения пипер и с 3 с.л. зехтин или олио.
Обеленият чесън, нарязан на тънки филийки, обелените картофи и батати – на кубчета 2-3 см, се смесват с патладжаните и тиквичките.
Добавят се овкусеният зехтин, сол и черен пипер, разбърква се и се разстила в тава с хартия за печене. Пече се в загрята умерена фурна около 30 мин.
Жълтото сирене се нарязва на кубчета. Магданозът и листата босилек се нарязват едро и се разбъркват с останалите счукани семена копър и с останалия сумак.
Сиренето и билковата смес се поръсват върху зеленчуците 10 мин. преди края на печенето. Тогава се слагат и чери доматчетата.
В останалия зехтин или олио се изпържват на очи яйцата и се гарнират печените зеленчуци.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.