Педиатрията в София е на колене

Спряха спешния прием на болни деца заради липса на лекари

Общество
14:57 - 27 Ноември 2019
4382
Педиатрията в София е на колене

Националната педиатрична болница "Проф. Иван Митев" е на колене. Лечебното заведение спира спешния прием на деца, след като остана без анестезиолози. Отсега нататък малчуганите ще бъдат пренасочвани към "Пирогов" и Националната кардиологична болница.

До тази ситуация се стигна след смъртта на 3-годишния Алекс и последвалите масирани проверки какво е довело до кончината на детето, за което бе отказан прием в Педиатрията. 

От писмото на изпълнителния директор на болницата до директора на столичното РЗИ и столичната Здравна каса, става ясно, че нито технически, нито кадрово тя е обезпечена. Там са останали само няколко специализанти, които нямат нужния опит за да посрещат и реагират на спешни и тежки случаи.

Няколко пъти педиатрите се опитваха да разкажат във времето назад за проблемите си, но оставаха нечути. В момента ситуацията изглежда необратима. От болницата открито признават, че в момента дежурствата се дават от недостатъчно опитни медици, което е реална предпоставка за възникването на нов инцидент с дете.