Пенгезов пред Lupa. bg : Работя без проблем като съдия, нищо, че съм подсъдим

Новини
09:49 - 21 Март 2019
3364
Пенгезов пред Lupa.bg: Работя без проблем като съдия, нищо, че съм подсъдим

"Делото срещу мен не ми пречи в работата ми като съдия. Убеден съм, че то ще приключи още лятото с оправдателна присъда". Това каза за Lupa.bg бившият председател на Софийският апелативен съд Веселин Пенгезов, който е подсъдим за източване на европейски пари. Попитахме Пенгезов дали като съдия хората му имат доверие, след като самият той влиза днес в съдебна зала като подсъдим в мащабно дело за големи злоупотреби.

"Делото срещу мен е политическо, категоричен съм в това", каза още магистратът пред медията ни.

Бившият председател на Софийския апелативен съд е подсъдим заедно с още седем души за източване и присвояване на европейски пари по Оперативна програма "Административен капацитет" през 2008 година.

Разследването срещу Пенгезов започна през 2010 година, но в продължение на четири години се води срещу неизвестен извършител. Обвинителният акт влезе в съда едва през 2015 година. Заради обвиненията Веселин Пенгезов беше отстранен от поста си.

Снимки:  Агнес Методиева

С промени в Закона за съдебната власт обаче Висшият съдебен съвет го върна като съдия в Софийския апелативен съд. Причината - след промените законът постановява, че магистратите се отстраняват от работа, ако са обвиняеми за престъпление, свързано с правораздаването.

Пенгезов не е обвиняем за свое решение по съдебно дело, а за действията си като шеф на съд.