Пенкова: Не гледат сериозно на нас с тия служебни кабинети

Актуални новини
17:33 - 31 Юли 2024
1176
Пенкова: Не гледат сериозно на нас с тия служебни кабинети

Това, че България от доста време няма редовно управление, създава проблеми, когато трябва да се взимат сериозни решения, защото нашата държава не се счита за партньор, който може да поеме дългосрочни ангажименти. Това е обратна връзка, която сме получавали многократно от наши партньори, тъй като като че ли при всяка смяна на служебно правителство се променяха приоритетите и ангажиментите. Липсва обща национална стратегия и приоритети, които да се защитават и по този начин ние не стоим пълноценно на европейската сцена. 

Това коментира пред Нова тв евродепутатът от БСп Цветелина Пенкова. 

На България се гледа с много добро око, когато се търси експертност по темите за енергетиката. Ние имаме и доста сериозна обосновка защо бихме поискали нещо такова, посочи тя. 

Сериозните ресори в ЕК винаги се дават на по-малките държави. До скоро еврокомисарят по енергетика беше от Естония. Така е, защото ако е от голяма сила, има опасност те да обслужват националния си интерес, а не общоевропейския. България се счита за сериозна държава, когато се говори за енергетика, за балансиране на енергиен микс. Ние сме водеща държава в региона. Географското ни положение също не бива да се пренебрегва, коментира тя.