Песто! Как да си го направим сами СТЪПКА ПО СТЪПКА
Песто, както понамирисва от италианското име, е едно голямо мачкане, търкане, стриване. Но си е сос, както е видно и от бурканчетата по магазините. Най-често пестото е зелено - традиционното, понеже в дъното му е босилекът. Има и червено обаче, когато слънчево узрели домати се включат в играта. Незаменимата съставка е зехтинът – задължително студено пресованият екстра върджин. Класиката е песто дженовезе, тръгнало от околностите на Генуа още от времето на Римската империя, както се твърди. Прави се от пресен босилек, кедрови ядки, чесън, зехтин, а накрая сирене пекорино. В някои от също класическите рецепти вместо боровите семки от пиния, се използват орехи, дори кашу, а жълтото сирене пак е твърдо, но е пармезан или грана падано. Пестото съвсем спокойно може да се намаже на филия, но изключителният му вкус и аромат е сътворен за паста, лазаня или пък, за да се извъргалят в него крутончета за супа. А сега най-важното: няма никакъв проблем за песто и без хаванче. По-лесно и бързо, но съвсем успешно е с блендер, с пасатора.
Съставки и пропорции
Съотношението между отделните съставки често е на вкус, но може да се използват следните пропорции: 100 мл зехтин, около 100 г жълти твърди сирена общо, 50 г листенца босилек, 15 г кедрови ядки, 2 скилидки чесън, сол на вкус.
Стъпка 1
Кедровите ядки се запичат до златисто кафяво на сух тиган или в тава във фурната.
Стъпка 2
Пекориното и/или пармезанът се настъргват на ситно. Накълцва се обеленият чесън.
Стъпка 3
Откъсват се листенцата босилек от стъблата. Измиват се и се подсушават идеално.
Стъпка 4
Всичко се слага в голяма купа или в блендер. Пасира се на кратки интервали до кремообразна смес.
Стъпка 5
Сипва се зехтин на тънка струйка и се разбърква на ръка. Слага се в буркан, като отгоре се залива с още зехтин и се затваря плътно.