Пет практични насоки при избора на работно облекло

Здраве
15:42 - 15 Април 2024 (обновена)
4551
Пет практични насоки при избора на работно облекло

Работното облекло не е просто дреха, а съществена част от всяка професионална дейност, която трябва да осигури както безопасност, така и комфорт. Независимо дали работите в строителството, здравеопазването или в друга област, правилното работно облекло може да направи голяма разлика.

Поискахме да научим някои „тънкости от занаята“ и се свързахме с един от най-успешните онлайн магазини за работно облекло - WorkWear BG. Попитахме експертите за най-основните аспекти, които трябва да се вземат предвид при закупуването на работно облекло. Кое е наистина важно и хората често пропускат да вземат предвид?  След известно обсъждане се оформи „железен“ списък с практични насоки при избора на подходящото работно облекло.

Ако планирате да поръчвате екипировки за Вас или служителите си, обърнете внимание на този списък със съвети, за да сте сигурни, че не пропускате нещо важно.  

1. Безопасността е на първо място

Безопасността трябва да бъде високо в списъка с приоритети при избора на работно облекло. Уверете се, че облеклото отговаря на необходимите стандарти за безопасност, които важат за Вашата индустрия. Това може да включва носенето на светлоотразителни ленти за работа близо до превозни средства, пожароустойчиви материали за работа близо до източници на топлина или подметки с противоплъзгащо покритие за работа на хлъзгави повърхности.

Внимавайте за политиките на фирмата: Много компании имат специфични политики за работното облекло, което трябва да бъде носено от техните служители. Уверете се, че сте запознати с политиките на Вашата фирма и изберете съответното облекло, което отговаря на изискванията.

Например: някои компании изискват работните обувки да имат задължителен клас на защита ESD, за да предотвратяват натрупването на електростатични заряди. В такъв случай ще трябва да сведете избора си на работни обувки до моделите, които задължително са ESD.

2. Помислете за материята

Повечето работни дрехи са изработени от памук, от полиестер или от комбинация между двете. 100% памучните облекла имат предимството, че са по-меки и приятни на допир, но недостатъка, че по-бързо се похабяват. Памукът лесно се зацапва, трудно се премахват петна от него, отпуска се, разтяга се след няколко пранета. 100% полиестерът от друга страна е много издръжлив и устойчив на пранета и на продължително носене. Полиестерът обаче е по-твърд, по-корав на допир.

Една изключително добра материя при работното облекло е комбинацията между памук-полиестер. Например 20% памук, 80% полиестер. Работното облекло от памук-полиестер не е нито прекалено твърдо, нито прекалено неустойчиво на носене и пране. Съчетава по успешен начин удобството на памука и издръжливостта на полиестера.

Особено добре е, когато към тази комбинация от материи се добави спандекс. Дори и при само с 3% спандекс в материята дрехата се усеща по различен начин от такава, която изобщо няма спандекс. Спандексът придава еластичност, което носи огромно удобство при извършване на физически труд.

Погледнете също дали дрехата има подсилени части. Това са участъци от модела, например колене, лакти – областите, които най-много се натоварват и протриват по време на работа. Тези специфични участъци са уплътнени с допълнителен плат, най-често полиестер Oxford.  Много е добре, когато якето има подсилени лакти, а панталонът и полугащеризонът – подсилени колене. Това удължава неимоверно живота на дрехата.

Интересно е да се отбележи, че при полиестера няма голяма разлика в качеството, докато при памука има. Една материя, която е 100% памук може да е много по-качествена от друга материя, също 100% памук. Особено силно се усеща това при работните тениски. Ако търсите тениски за Вас или екипа си, избягвайте да залагате на възможно най-евтиния вариант. По-добре инвестирайте 2-3 лв. повече на тениска, която обаче няма да се отпусне, а ще Ви служи дълго време.

3. Изберете удобна кройка и подходящ размер

Обърнете внимание на дребните детайли, обикновено те говорят много за това, доколко дрехата ще бъде удобна или не. Има ли работният панталон ластик на кръста? Разполага ли якето с ластични маншети на китките? Налице ли е ветрозащитна яка? Качулката може ли да се сваля? Как се закопчава дрехата: с цип, копчета, велкро или комбинация? С колко джоба разполага цялостната екипировка? Повечето работници предпочитат дрехи с много джобове, за да могат да си организират по-удобно вещите. Особено харесвани са инструменталните джобове и халките за чук. В зависимост от бизнеса, може да се налага дрехата да има и място за бадж.

Като цяло, гледайте моделът да бъде с права, свободна кройка, да има ластични маншети, да се закопчава лесно и да бъде практичен, с достатъчно джобове.

Когато избирате размера, обърнете внимание на това, кой номер по принцип носи човекът (или Вие самият). В България стандартният Европейски стандарт не е умален, както е в Испания, Италия, Португалия. Ако по принцип сте например размер XL, значи е силно вероятно това да е Вашият размер и при работното облекло, ако го поръчвате от България.

Освен това погледнете таблицата с размери, предоставена от магазина, за да сте сигурни при избора. Можете също да се обадите на търговеца, за да Ви даде насока, ако се колебаете.

При поръчка на работно облекло за повече хора, недейте да купувате всички бройки наведнъж. Най-добре е да поръчате в началото няколко бройки с различни размери, за да премерят работниците на спокойствие. Когато сте сигурни в размерите, които Ви трябват, чак тогава направете голяма поръчка за много бройки.

4. Какъв тип дрехи ще комбинирате?

Добре е да помислите и за това. Дали ще поръчате яке и панталон, или например яке и полугащеризон? Може би цялостен комплект яке, панталон, полугащеризон? Всичко зависи от бюджета, който сте отделили, а и не на последно място от предпочитанията на работниците.

Има хора, които не обичат да носят полугащеризони. Особено такива с по-широка талия изпитват неудобство с полугащеризон, защото макар и да е еластичен на талията, полугащеризонът ги стяга. Други работници предпочитат полугащеризон, защото платката предпазва тениската от излишно зацапване, а и много харесват практичния надгръден джоб, който повечето модели полугащеризони имат.

При много от професиите, като например складови работници, куриери и други, се залага на спортен суитшърт, елек, тениска, панталон и например шапка с козирка.

Всичко зависи от това, какъв тип дрехи и обувки ще носят най-голямо удобство и улеснение на служителите, за да могат да са спокойни и ефективни на работното място.

5. Планирате ли брандиране?

Ако сте решили да брандирате дрехата, която ще закупите, е добре да изберете такава материя, върху която лесно ще се постави лого и надписът няма да се обели или олющи след няколко пранета.

Добрата новина е, че повечето работни дрехи са подходящи за брандиране, но все пак е важно текстурата да е достатъчно грапава. Има някои шушлякови елеци например, чиято повърхност е идеално гладка, което драстично затруднява брандирането.

Внимавайте материята да не е идеално гладка и лъскава, да има известна грапавина (повечето работни дрехи я имат).

А какво брандиране да изберете? Най-масовият, достъпен и бюджетен вариант е термотрансферният печат. Представете си лепенка, която посредством топлина бива залепена за плата.  По-скъп вариант е ситопечатът, при него се изискват по-големи машини. Брандирането при ситопечата се прави чрез поставяне на боя върху дрехата. Още по-скъп вариант е бродерията. Тя изглежда по-красиво и често се избира от заведения и ресторанти, които държат на една идея по-ефектно представяне на бранда.

В заключение

Изборът на правилното работно облекло е от съществено значение за безопасността, комфорта и производителността на работното място. Като вземете предвид тези съвети и внимателно изберете облеклото, което най-добре отговаря на Вашите нужди или за нуждите на служителите ви, можете да помогнете за предотвратяване на нещастни случаи и оптимизиране на работната си ефективност.