Петър Чолаков: Вместо да се ядосваме на политиците, да се запитаме какви избиратели сме

"Има потенциал за президентска република, но няма да е добро решение"-казва политологът

Актуални новини
13:16 - 06 Август 2024
984
Петър Чолаков: Вместо да се ядосваме на политиците, да се запитаме какви избиратели сме

Вместо да се ядосваме на политиците, да се запитаме какви избиратели сме.Това мнение изказа пред БНР политологът Петър Чолаков и коментира:


"Отговорността си е наша! ... В последните години виждаме, че вървим сякаш в един омагьосан кръг и няма излизане от политическата спирала. Основната причина за това не е толкова в самите политици, колкото в обществото. Защото, вместо да се ядосваме на тези, които сме избрали, трябва да се запитаме защо не сме отишли да гласуваме, защо, като сме отишли, сме подкрепили хора, които не оправдават доверието ни. Докато продължаваме да не си учим уроците, резултатите ще бъдат едни и същи". 

 

Политологът прогнозира, че Димитър Главчев няма да бъде сменен и ще остане премиер и на следващото служебно правителство:

"Той изрази и желание да си остане. Не виждам особена интрига да има около избора на служебния министър-председател".

 

Чолаков посочи, че "в България има потенциал за президентска република, но това няма да бъде добро решение":

"Обществото е много силно разделено през последните години. От друга страна обаче партийната система е в криза. Не трябва да се опитваме да правим поредни промени в Конституцията, с които да се ограничава и България вече да не е република с парламентарно управление. Ако това има предвид президентът Румен Радев - това да се ревизира. Не е това решението. Трябва да се опитваме да мислим през партиите и през партийната система. Друго решение аз не виждам".

 
Според Петър Чолаков в много от парламентарните партии има вътрешни проблеми, като посочи ДПС, БСП и "Величие", заради което "не жадуват за нови предсрочни избори":

"Не знам някой да чака с нетърпение новите избори. Със сигурност на вота ще получим още от същото. Редовно правителство със същите играчи няма да ни реши проблемите".