Петър Димков: Бира и чай с ром срещу грипа!

Лечителят препоръчва на болните да минат на лека вегетарианска храна

Топ
23:00 - 31 Януари 2020
14766
Петър Димков: Бира и чай с ром срещу грипа!

Грипната епидемия е в пика си и много хора се чудят как да противодействат на вируса, без да се тъпчат с химикали.

Някои се доверяват изцяло на народната медицина и чудодейните рецепти на най-известния български лечител Петър Димков, уповавайки се на силата на билките и естествените продукти, които за разлика от лекарствата, не тровят организма, докато се опитват да убият вируса.

През социализма неговите рецепти са били издадени от БАН по личното настояване на Тодор Живков. Разбира се, ако човек е заразен и има характерните за болестта симптоми – висока температура, кашлица, повръщане, болки в ставите, мускулите и главата, запушен нос и отпадналост, непременно трябва да потърси лекар, но към предписаното лечение може да добави и бабини илачи. Част от съставките за приготвянето на цяровете има почти всяка домакиня, което със сигурност ще спести и много разходи, които в противен случай семейството би направило в аптеките.

Според заветите на Петър Димков, които са сред най-популярните за предпазване от грипа, е препоръчително да се прави сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене гаргара с лимонена или солена вода. Пет минути след това пък да се изпие чаша горещ липов чай с една чаена лъжичка лимонов сок, коняк или ром.

Силен имуностимулатор е сокът на една глава кромид лук, която предната вечер е била нарязана на ситно и посипана с две – три чаени лъжички захар. Може да се взима и по една супена лъжица от смес, включваща три обелени и счукани скилидки чесън, супена лъжица винен оцет, супена лъжица вода и една чаена лъжичка захар.

Превантивно може да се пие и топъл соден разтвор от чаена лъжичка сода бикарбонат, разтворена в чаша топла вода.

Ако обаче носът започне да тече, особено ефикасен цяр е сместа от сока на суров кромид лук и зехтин. Две до три капки във всяка ноздра са достатъчни, за да се справят с неприятната хрема. Тази лечебна течност обаче не бива да се прилага при деца.

Когато вече е налице инфекцията, билколечителят препоръчва болните да бъдат изолирани в самостоятелна стая. Ако имат температура, 20 минути преди всяко ядене следва да приемат от т.нар. противогрипен оцет. За рецептата се използват 750 мл чист винен оцет, 250 мл вода, две супени лъжици пелин, мента пеперита, бъзов цвят, лавандула, седефче, чаена лъжичка карамфил на зърна, канела, индийско орехче и три скилидки чесън.

Билките се нарязват на дребно, сухите вещества се счукват, всичко се поставя в закрит съд на водна баня и се вари на тих огън за час. Когато изстине, се прецежда и към сместа се прибавя 5 грама камфор, разтворен в 50 грама аптекарски спирт. Десет минути след приема на тази течност се изпива една чашка от 100 – 150 мл горещ чай, направен от обелена кисела ябълка, три супени лъжици къпинови листа, три супени лъжици листа от дива ягода. Вместо него може да се приеме и липов чай с лимонов сок, подсладен с мед.

За сухата кашлица Петър Димков препоръчва поставяне на торбичка, ушита от тегели, пълна с гореща готварска сол, върху гърдите на болния. Ако дразненето на дихателните пътища е много силно, то в торбичката трябва да се сложи топла лапа от ленено семе, сварено с малко мляко и две – три бучки захар. Това лечение е подходящо и за деца.

Учителят е оставил в наследство на поколенията и любопитна рецепта за приготвяне на сладък сироп от бира срещу кашлица при възрастни хора. За целта се използват 500 мл от любимата за мъжете кехлибарена напитка, 400 грама небет шекер и настъргани на ситно два цели месести лимона. Всичко това се вари на водна баня 30 минути, след което се прецежда. Сместа се пие, докато кашлицата отшуми.

Често пъти грипът води и до болки в ушите. За да бъдат облекчени, слуховите органи трябва да бъдат налагани с печен праз-лук или в тях да се постави памуче, което е леко натопено в спирт или ракия, а отгоре да се сложи загряващ компрес с мушама.

При схващане на шията и гърба е най-добре вечер да се разтрият със смес от камфоров спирт и лимонов сок, след това да се облече фланелка, а едновременно с това да се постави и коремен компрес от трина.

Болните трябва да минат на лека вегетарианска храна, която е слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Преди вечеря като аперитив може да похапват салата от суров червен кромид лук с малко чист маслинен зехтин и винен оцет или салата от счукан чесън с малко зехтин, оцет и вода. На обяд, заедно с другата храна, може да се изяждат по три скилидки чесън. За вечеря най-добре би било да се консумират само варени картофи с малко сол и чубрица в черен тричав хляб. Ако температурата продължава да е висока – да се хапват лимони и портокали.

При повръщане и гадене непрекъснато да се държи торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с половин чаена лъжичка счукан чесън. Едновременно с това под лъжичката се залепя половин глава суров кромид лук, поръсен на върха на ножа с камфор на прах и на корема се поставя торбичка с топла лапа от праз-лук, сварен с малко прясно мляко и поръсен със супена лъжица захар.