Петър Кичашки: Китай е в рецесия, повлича света

Всичко това тепърва ще води до задълбочаване на проблемите в световната търговия

Новини
16:16 - 17 Януари 2023
2166
Петър Кичашки: Китай е в рецесия, повлича света

Официалният, т.е. обявеният от Пекин, брутен вътрешен продукт на Китай за 2022 г. е с ръст от три процента. Това фактически означава, че Китай е в рецесия - трите процента ръст са очевидна фабрикация на комунистическата партия.

Това коментира във "Фейсбук" Петър Кичашки, изпълнителен директор на Института за модерна политика. 

Но обстоятелството, че дори те не са посмели да надпишат по-висок БВП е индикатор, че нещата са много зле. За сравнение през първата година на пандемията Китай даде ръст от 2,2 процента. Смях в залата. Този, очевидно измислен, процент е знак, че фактически Китай е в рецесия през поне две от последните три години.

В лошото състояние на китайската икономика съмнения няма, но щом чак те самите не смеят да дадат по-голям БВП, значи работата е дроб сарма.

Всичко това тепърва ще води до задълбочаване на проблемите в световната търговия. Китайското потребление ще намалява, все повече производители ще бягат от страната, политическата обстановка ще се напряга все повече. Всичко това ще задълбочи проблемите, свързани с търговските вериги, транспорта, строителството, автомобилостроенето.

Не само в Китай, но навсякъде. Колкото беше мощен бумът на Китай, толкова и мощен може да бъде сривът му. Възможно е китайската управляваща върхушка да успее да овладее ситуацията, но аз съм силно скептичен по този въпрос.