Петър Колев: Северна Македония може да остане кандидат-член на ЕС още 30 години

Имаме интерес Скопие да е в ЕС, но не за сметка на българите и националното достойнство

Балкани
10:17 - 03 Февруари 2023
1493
Петър Колев: Северна Македония може да остане кандидат-член на ЕС още 30 години

Позицията на европейските институции относно правата на българите в Република Северна Македония ще станат ясни в следващия доклад за напредъка на Скопие. Това заяви в "Денят започва" Петър Колев, който беше сред представителите на македонските българи, приети от комисаря по разширяването Оливер Вархеи в Брюксел.

За българските организации в югозападната ни съседка е важно, че диалогът започна не само с българските, но и с европейските институции.

По повод предстоящата годишнина на Гоце Делчев, Колев напомни, че съвместните чествания са утвърдени с договора за добросъседство, а държава, която не изпълнява международни договори, трудно може да стане част от пространство като ЕС.

"Освен промяната на конституцията, част от преговорната рамка са и всички протоколи от съвместните мултинационални комисии, което означава че до голяма степен европейските институции са се отнесли сериозно към този въпрос. Стигнахме до момент, в който можем без посредници да говорим с еврокомисари, което значи, че правата на българите в Македония са част от процеса.

Ние сме тези, които имаме интерес да бутаме нещата към реализация. Ако нещата останат на хартия, Македония ще остане кандидат-член на ЕС още 30 години. Това не е в интерес нито на Северна Македония, нито на България, затова имаме интерес тя да е в ЕС, но не за сметка на българите там и българската история и национално достойнство. Това е цената, която няма да платим.

Пред нас няма алтернатива, искам да бъдем разбрани правилно, без значение на натиска в Скопие и политиканстването в София и Брюксел. Нашият път е ясен - ние сме избрали да вървим по този път без значение цената, която трябва да платим и ще го извървим докрай. Очакваме пълно разбиране и разговор по тази тема и с евроинституциите, и с македонските институции, на които македонските българи плащат данъци - заедно да намерим решение на проблема и да спрем с това насилие и език на омразата", каза Петър Колев.

Проф. Анна Кочева от Национален кръг "За Македония" определи срещата с комисаря Вархеи като полезна, но много закъсняла.

"От Национален кръг "За Македония" още през юни бяхме в Страсбург и тогава получихме обещание, че не просто ще приемат представители на македонските българи в евроинституциите, но представители на евроинституциите ще бъдат в Република Северна Македония, за да се запознаят на място.

Крайно време е в Северна Македония да се разбере, че преговаряйки с ЕС, или намирайки се в предверието на тези преговори, те всъщност преговарят и с България. Ние сме скачени съдове, пълноправна страна-членка и не поставяме условия от инат, а защото това е в духа на историческата истина, който се базира на планини от факти, които, ако има воля да бъдат прочетени по начина, по който са написани, ще бъдат изтълкувани еднозначно", посочи тя.
От Национален кръг "За Македония" обмислят инициатива, която да представя историческите факти пред европейските институции и в столиците на страните, председателстващи ЕС.