Петър Стоянов: Не се бийте с македонците, не петнете паметта на Гоце!

В България и в РСМ има огромни групи хора, които знаят, че далеч по-добре е да търсим език на разбирателство и да градим мостове

Политика
16:10 - 01 Февруари 2023
2347
Петър Стоянов: Не се бийте с македонците, не петнете паметта на Гоце!

Президентът на България Петър Стоянов (1997 - 2002 г.) апелира пред БНР да не се допуска ескалиране на напрежението при отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев. Към този призив се присъединяват и потомци на македонски родове и фамилии. Петър Стоянов призова да не се позволява в отношенията между РСМ и България да се вбива клин.

"Нелепо е съчетанието на думата "сблъсъци" с отбелязването на годишнината на Гоце Делчев. Сблъсъците между граждани на РСМ и България биха били недопустимо кощунство с паметта на Гоце Делчев", каза Стоянов. Той посочи, че апелът му е вдъхновен от "бълващите съобщения" и в България, и в Северна Македония, че на 4-ти февруари се очакват сблъсъци по време на честването в РСМ.

"Ние сме наясно, че повод е побоят над един млад мъж с българско самосъзнание. Реакциите на институциите бяха навременни и правилни. Това обаче не е повод да се стига до сблъсъци, които ще хвърлят много дълго време сянка не само върху отношението между България и Северна Македония, а и сянка върху саможертвата на героите, които са се борили за свободата на Македония от Османско робство", подчерта президентът Стоянов. 

Нито РСМ, нито България имат интерес от това напрежение, категоричен беше той и добави, че "нашепванията, че някой ни диктува от Брюксел или от Вашингтон, са пълни глупости, защото историята на България е толкова тясно преплетена с тази на Македония, че няма повече накъде", отбеляза Стоянов.

Петър Стоянов каза, че има сили, които би било чудо "да не се възползват от подобни събития и да не стимулират подобни чувства". Но в България и в РСМ има огромни групи хора, които знаят, че далеч по-добре е да търсим език на разбирателство и да градим мостове. Въпросът не е дори в това РСМ да стане член на ЕС. За нас е много важно това да се случи, разбира се. Въпросът е, че връзките между хората в България и в РСМ са такива, че би бил недопустим грях ние да ги опорочим до степен, че да превърнем двата народа във враждебни. Никой няма да ни го прости това".