Петър Витанов : Корнелия Нинова мина като „Ел Ниньо“ през лявото , остави го гола поляна без тревичка

Той заяви, че сега не е част от от ръководството на БСП, защото не е бил сред приближените ѝ хора

Политика
10:20 - 12 Септември 2024
1420
Петър Витанов: Корнелия Нинова мина като „Ел Ниньо“ през лявото, остави го гола поляна без тревичка

„Аз съм социалист на свободна практика“. Това заяви шеговито в „Тази сутрин“ бившият евродепутат Петър Витанов по повод разделенията и новите обединения в БСП.

„Аз оставам ангажирам с лявото и не ми е безразлично какво се случва. След като бях изключен, бях възстановен. За всичко това, за което говорехме през последните години и за което ни остракираха, се оказа, че сме били прави. Аз получих своето морално удовлетворение. Битката за депутати не е моята битка, аз съм си редови член“, посочи той.

Петър Витанов коментира, че не е част от ръководството на БСП. По думите му в него сега са по-приближените хора до Корнелия Нинова, пък той не е бил част от тях.

„Корнелия Нинова мина като „Ел Ниньо“, като ураган през лявото политическо пространство и буквално го остави гола поляна без тревичка“, заяви бившият евродепутат.

„Не гласувах за нейното изключване поради няколко причини. Аз съм бил изключван и знам колко е неприятно. Смятам, че всички хора трябва да бъдат привличани, а не изхвърляни. Като изхвърлиш един човек, не му решаваш проблема“, обясни Петър Витанов.

Той сподели, че на него самия му е било трудно – преживял е своето отстраняване емоционално и не е спал един месец.

„Само по себе си изключването не води до нищо. Напротив – води до още по-голямо разделение. Корнелия Нинова си има своите поклонници, поддръжници и пилигрими", посочи бившият евродепутат и допълни, че според него тя няма място повече място в БСП.

"Ако гледаме устава, тя няма право да бъде кандидат на БСП, тъй като е била депутат повече от 12 години - правила, които сама въведе. Вероятно може всякакви еквилибристики да бъдат измислени, но по-скоро – не, защото тя даде своя принос в кавички за развитието на БСП и на лявото и би следвало да има една нова страница и едно бъдеще без нея. Поне мисля, че така е редно", коментира Петър Витанов за възможна кандидатура на Нинова за депутат.

„За да има каквото и да било ляво обединение, са необходими два основни компонента. Първо – хората, които го организират и представят. Второ – политиките. Според мен това ляво обединение тръгва с handicap, с изоставяне, защото големият проблем е точно това, че в ръководството са хора, приближени до Нинова и те трябва да преодолеят недоверието от една част от БСП. Това е сериозно предизвикателство – могат и да успеят да го направят“, заяви Петър Витанов.

„По-важното за мен са политиките. Трябва да се говори за лявото и не е без значение каква политика предлагаш. Трябва да си говорим за справедливост. Вземете в данъците – 10% от един, който взема 1000 лева, не е същото от един, който взема 10 000 лева“, коментира Петър Витанов.

„Лявото трябва да бъде екологично, защото големите корпорации са тези, които замърсяват, които получават огромни печалби, които черпят природните ресурси. Накрая обикновеният човек диша лошия въздух, яде некачествената храна и плаща сметката“, допълни още той.

„Лявото трябва да говори за образованието, не може привилегия да бъде за онези, които могат да си позволят частните уроци, частната детска градина или частното училище. Не може в здравеопазването да няма пари за превенция. Всеки ден ставаме свидетели на домашно училище, защото по икономически причини жените стоят“, смята бившият евродепутат.

Петър Витанов заяви, че му е трудно да види лидери сред представителите на БСП, защото има своите резерви, тъй като тези хора са били лоялни към предишното управление, а Нинова се е опитвала да лансира свои близки и протежета.

"Ако БСП участва в съвместно управление с ГЕРБ, това би бил последният път, в който влиза в парламента", смята той.