Петев се изравни с Пената и Херо

Наставникът вече има три титли като треньор

Спорт
12:46 - 13 Юни 2023
1931
Петев се изравни с Пената и Херо

Ивайло Петев със сигурност е един от хората с най-голям принос за спечеления златен дубъл от страна на Лудогорец. Той се върна през март, когато отборът изоставаше с 4 точки от лидера ЦСКА и току бе паднал с 0:1 от Пирин (Бл), което доведе до уволнението на Анте Шимунджа.

Петев обаче запретна ръкави и заработи с голям риск да се превърне в първия треньор, който не става шампион с разградчани в края на сезона.

Още първият му мач - с Черно море (3:2) - показа какво точно очаква Петев до края на сезона - обрати, драми, съдийски и словесни спорове. Както каза и бившият селекционер на Босна и Херцеговина: "Съдбата ми е да ставам шампион по трудния начин". Така и стана.

Ивайло Петев е шампион като треньор за трети път. По този начин той се изравнява с големи имена като Димитър Пенев, Димитър Димитров-Херо, Иван Радоев и Георги Дерменджиев. Пред него, с 4 титли, са други легенди като Манол Манолов, Аспарух Никодимов, Васил Методиев и Георги Василев.

Още един от Лудогорец обаче троши рекорди. Става дума за Георги Терзиев. Той става шампион на България за 10-и път, като по този начин изравни своя съотборник и настоящ треньор - Светослав Дяков, както и четири велики фигури от далечната история на ЦСКА - Кирил Ракаров, Стефан Божков, Димитър Миланов и Гаврил Стоянов-Гацо.

С една титла пред Терзиев са Панайот Панайотов-Гацо и Иван Колев, а номер 1 с 12 трофея е Манол Манолов-Симолията. В интерес на истината Георги Терзиев може да се цели и в неговото постижение. Той е на 31 години и по всичко личи, че ще остане още време в Разград, а за да изравни Симолията са му нужни 2 титли.

През сезон 2022/23 Терзиев записа 8 мача в Първа лига, в които вкара един гол. Общо за Лудогорец има 210 мача, в които е вкарал 6 гола, включително на Ливърпул за 2:2 на "Васил Левски" през 2014 година.