Петима са обвинени за смъртта на звездата от "Приятели" Матю Пери

Лекари свободно снабдявали актьора с успокоителното лекарство кетамин

Актуални новини
21:54 - 15 Август 2024
2530
Петима са обвинени за смъртта на звездата от "Приятели" Матю Пери

Обвинения в престъпление бяха повдигнати срещу петима души във връзка със смъртта на звездата от "Приятели" Матю Пери преди почти година, предаде Ройтерс, като се позова на полицията.

Сред обвиняемите са двама лекари и асистент на Пери, които били част от "широка криминална мрежа", която снабдявала актьора, както и други хора, с големи количества от отпусканото само срещу рецепта лекарство кетамин, заяви американският прокурор Мартин Естрада.

"Тези обвиняеми се възползвали от проблемите със зависимостта на г-н Пери, за да се обогатят", каза Естрада на пресконференция в Лос Анджелис.

Пери почина на 54-годишна възраст от "остри ефекти" от приема на кетамин. Лекарството е със силно успокоително действие и заедно с други фактори е станало причина актьорът да загуби съзнание и да се удави в джакузито си миналия октомври, стана ясно от аутопсията.

В продължение на месеци детективи от отдела за разследване на убийства на полицията в Лос Анджелис и федерални агенти се опитвали да установят как Пери се е сдобил с изписваното с рецепта лекарство.

Токсикологични изследвания установиха, че в тялото на Пери има опасно високи нива на кетамин, който е кратко действащ анестетик с халюциногенни свойства. Обикновено хората с такова количество кетамин в организма си са в обща анестезия по време на операция и се наблюдават от специалисти, се посочва в документите от аутопсията на актьора.

Други фактори, допринесли за смъртта му, са удавяне, коронарна болест на сърцето и въздействието на лекарството за лечение на опиоидна зависимост бупренорфин, което също е било открито в организма му.

Пери публично е признавал, че от десетилетия злоупотребява с наркотици и алкохол, включително по време на участието си в ролята на Чандлър Бинг в хитовия телевизионен сериал от 90-те години на миналия век "Приятели". Според интервюта, споменати в заключенията от аутопсията, преди смъртта си той е бил трезвен в продължение на 19 месеца.

Според разпитите на свидетели, цитирани в доклада от аутопсията, той се е подлагал на терапия с вливане на кетамин за лечение на депресия и тревожност.

Последното известно вливане е било седмица и половина преди смъртта му, така че се предполага, че кетаминът, открит в организма му от съдебните лекари, е попаднал в тялото му след това, се казва в доклада от аутопсията.