Петков: Малки фирми теглят заеми под 400 000 лв. по “Възстановяване”

Икономика
12:55 - 30 Юли 2021
1309
Петков: Малки фирми теглят заеми под 400 000 лв. по “Възстановяване”

Средният размер на заемите, които фирми теглят по програма “Възстановяване”, е под 400 000 лв. Обслужват се главно микро и малки предприятия. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков в отговор на депутатски въпрос по време на първия парламентарен контрол днес.

Той напомни, че програмата “Възстановяване” стартира с ресурс от 140 млн. лв. през юни с идеята мярката да действа 5 месеца, в които фирми да теглят заеми до 3 млн. лв. Очаква се обаче периодът на реализация да падне на 3 месеца. “Основната причина за бързото усвояване е липсата на обезпечение, като сумите са отишли за нови кредити, а не за стари”, обясни Петков, който сподели, че последните дни от търговските банки предупреждават, че са свършили ресурса и им трябва още. Затова и Петков оцени антикризисната мярка като “много добре оперираща програма към микропредприятията”.

Той изясни, че банките не могат да рефинансират съществуващи кредити. “Това са изцяло нови пари, наляти в икономиката, без право на банката да рефинансира”, каза още Петков. Всъщност данните на банките показват, че търсенето в момента е повече от първоначално очакваното.

По отношение на ОПИК, икономическият министър заяви, че не се предвиждат средства над определения бюджет на програмата. Към момента общият ресурс е 2,4 млрд. лв. С няколко решения на Министерски съвет обаче 236 млн. лв. отиват над бюджета на програмата. “Те ще бъдат възстановени от средствата по линията “ReactEU” след официално одобрено изменение на ОПИК, което се очаква да се случи в следващите две седмици”,
каза Петков. От тези 236 млн лв., 100 млн. лв. ще отидат за програма “Възстановяване”, а останалите 136 млн. лв. ще се използват за безвъзмездна финансова помощ.

105,6 млн. лв. ще бъдат наддоговорени по процедура “Подкрепа за малки и средни предприятия (МСП) с оборот над 500 000 лв.”, като част от тези средства са спестявания по други приоритетни оси. “Ето защо не се предвиждат средства над определения бюджет”, завърши Петков. Така общият ресурс по схемата скача от 78 млн. лв. на 185 млн. лв.
Това ще даде възможност на 3700 фирми да се възползват от ресурса, като приоритет тук ще имат хотелиерството, ресторантьорството и промишлеността.

По отношение на ББР Петков разкри, че ден преди 22 юни, когато стъпват в длъжност новият надзорен съвет и управителен съвет на банката, правният отдел на кредитната институция подава оставка и взима обезщетения в размер на 120 000 лв. Същия ден новият надзор на ББР търси помощ от една от “най-добрите кантори в София” и се обжалват тези обезщетения. Затова и в момента тече конкурс за правно обслужване, както и процедура за конкурентно избиране на кантора между 6 кантори в София.