Петков в ступор след Копейкин, не си чу името (НА ЖИВО)

Политика
11:53 - 01 Март 2022
12940
Петков в ступор след Копейкин, не си чу името (НА ЖИВО)

Премиерът Кирил Петков представи официално пред депутатите новата изненадваща кандидатура на Драгомир Зарков за военен министър след като взе главата на досегашния Стефан Янев. След разгромяващата декларация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов обаче премиерът изпадна в ступор. 

Когато председателят на НС Никола Минчев го покани, за да представи проекторешението си за рокадата в МС, Петков не чу името си и се наложи Минчев да го прикани отново към трибуната. 


Драгомир Заков, след като бе докаран в София с правителствения самолет 

"Снощи сме изнесли 190 човека от Киев, успяхме да го направим, докато някои са се упражнявали в реторика. Имахме малък прозорец", обяви премиерът. "В момента има над 40-километрова линия от въоръжени сили, които вървят към Киев. Това стана благодарение на ген. Венев и МВнР, с киевските полицаи и в последния момент буквално изкарахме хората. Автобусите се движиха на разстояние един от друг, за да не се помисли, че е военен конвой", обясни още Петков. 

При представянето на Драгомир Заков, досега постоянен представител на България в НАТО, премиерът подчерта, че той има солиден опит в сферата на сигурността и особено по противодействие на дезинформацията. 

Мотивите за оставка на Янев били, че никой министър нямал право да прави собствена външна политика през фейсбук, нито да се чувствал като залог за стабилността на кабинета, повтори Петков. Той нарече самодейни изказванията на военния министър. 

"Това правителство не може да бъде залог или вкарано в условност, на който и да било. Имаме 4 партии, които го подкрепят, имаме ясна политика и всякаква политика се взима в този формат и в никакъв друг", заяви още премиер. 

"Българското правителство очаква, когато има 3500 загинали военнослужещи от едната страна, когато има обстрел срещу нашето малцинство, това се нарича "война". Не се нарича "операция" и ние ясно трябва да можем да осъдим това с правилните термини, а не да се ползват смекчаващи думи", отсече Петков. И заяви категорично, че българският интерес не бил да сниши глава. 

"Работим на база на принципи и когато виждаме, че нещо не е правилно и се нарушават международните закони, ще осъждаме това. Няма да позволим на никого да използват смекчаващи термини, когато жени и деца се крият по мазета и бомбоубежища. Това е недопустимо. Ето защо поисках оставката на Янев", каза още Кирил Петков. Но не обясни какво е наложило конкретно смяната в последния момент на вчерашната му кандидатура за военен министър проф. Тодор Тагарев с тази на Заков. 

Очаквайте подробности!



Снимки: Агнес Методиева