Петлета (пилета) с манатарки и бекон
за 4 порции, 60 мин
Продукти
400 г манатарки или други гъби по избор
250 г шалот или друг дребен лук
80 г пушен бекон на тънки филийки
4 млади петлета или малки пилета - по около 400 г (може голямо пиле, разрязано на две)
1 с.л. червен пипер
сол и черен пипер
4 ч.л. масло
12 клонки мащерка
12 малки клонки розмарин
7 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. семена копър
250 мл бяло вино
8 стръка магданоз
Приготвяне
Манатарките се нарязват по дължина на едро. Лукът се обелва и се разполовява по дължина. Беконът се нарязва на ленти по 2 см широки.
Петлетата се натриват със сол и червен пипер отвътре и отвън. Във всяко се слагат по 1 ч. л. масло, 2 клонки мащерка и 2 клонки розмарин.
Срязва се кожата между гръдния кош и бутчетата и се вмъква по 1 клонка мащерка и розмарин. Краката се завързват стегнато с кухненски конец.
Загряват се 4 с.л. зехтин или олио. Намазват се петлетата от всички страни и се подреждат в тава с гърдите нагоре.
Добавят се семената копър, лукът и беконът и се запържват в силно загрята фурна 2 мин.
Сипва се бялото вино и се пече на 220 градуса около 35 мин.
Загрява се останалият зехтин или олио и се запържват манатарките. Подправят се със сол и черен пипер и се слагат в тавата при петлетата 15 мин. преди края на готвенето.
Накрая се поръсва с наситнен магданоз.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.