Петлета (пилета) с манатарки и бекон

за 4 порции, 60 мин

Кухня
11:33 - 12 Ноември 2020
3560
Петлета (пилета) с манатарки и бекон

Продукти

400 г манатарки или други гъби по избор

250 г шалот или друг дребен лук

80 г пушен бекон на тънки филийки

4 млади петлета или малки пилета - по около 400 г (може голямо пиле, разрязано на две)

1 с.л. червен пипер

сол и черен пипер

4 ч.л. масло

12 клонки мащерка

12 малки клонки розмарин

7 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. семена копър

250 мл бяло вино

8 стръка магданоз

 

Приготвяне

Манатарките се нарязват по дължина на едро. Лукът се обелва и се разполовява по дължина. Беконът се нарязва на ленти по 2 см широки.

Петлетата се натриват със сол и червен пипер отвътре и отвън. Във всяко се слагат по 1 ч. л. масло, 2 клонки мащерка и 2 клонки розмарин.

Срязва се кожата между гръдния кош и бутчетата и се вмъква по 1 клонка мащерка и розмарин. Краката се завързват стегнато с кухненски конец.

Загряват се 4 с.л. зехтин или олио. Намазват се петлетата от всички страни и се подреждат в тава с гърдите нагоре.

Добавят се семената копър, лукът и беконът и се запържват в силно загрята фурна 2 мин.

Сипва се бялото вино и се пече на 220 градуса около 35 мин.

Загрява се останалият зехтин или олио и се запържват манатарките. Подправят се със сол и черен пипер и се слагат в тавата при петлетата 15 мин. преди края на готвенето.

Накрая се поръсва с наситнен магданоз.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.