Петролът поскъпва преди важна среща на ОПЕК

Новини
19:20 - 05 Декември 2019
1571
Петролът поскъпва преди важна среща на ОПЕК

Петролните фючърси поскъпват предпазливо преди днешната важна среща на ОПЕК, тъй като инвеститорите очакват, че петролният картел и неговите съюзници, начело с Русия, ще задълбочат съкращаването на съвместните добиви, за да увеличат цените и да предотвратят свръхпредлагане на пазара през следващата година.

Според различни медийни информации, ключовите представители на ОПЕК и техните партньори, водени от Русия, са препоръчали допълнително съкращаване на съвместните добиви на петрол с 500 хил. барела на ден през първото тримесечие на 2020 година.

В момента действа споразумението във формата "ОПЕК +" в сила от началото на годината, според което общото производство ще се ограничава с 1,2 млн. барела на ден до март 2020-а година.

Фючърсите на петрола Брен с доставка през февруари нарастват с 0,8% към 63,50 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари - с 0,4% до 58,65 долара за барел.

По-рано през деня и двата типа петролни фючърси поскъпнаха до тримесечни върхове съответно от $ 64,70 и от $ 59,05 за барел и след като в сряда те нараснаха с близо 4%.