Пица рататуй с орехи и сирене

за 6 порции, 80 мин

Кухня
09:58 - 09 Юли 2020
1425
Пица рататуй с орехи и сирене

Продукти

300 г жълти или зелени чушки

1 тиквичка

1 патладжан

1 голяма глава лук

1 люто чушле - по желание

30 г орехови ядки

1 ч.л. захар

100 мл зехтин - евентуално олио

400 г белени домати - може от консерва

½ ч.л. семена копър

1 с.л. доматено пюре

сол и черен пипер

150 г меко козе сирене или изкиснато бяло саламурено сирене

100 г хрупкави листенца зелена салата

1 пакет готово тесто за пица

 

Приготвяне

Почистените чушки, патладжан, тиквичка се нарязват на кубчета. Обеленият лук се наситнява.

Орехите се нарязват или счукват едро и се запичат на сух тиган заедно с щипката захар, докато леко се карамелизират. Слагат се топли в 70 мл зехтин.

Останалият зехтин се загрява и се запържват зърната копър и почистеното от семките разполовено люто чушле.

Добавят се последователно лукът, чушките, патладжанът, тиквичката, като преди слагането на всяко следващо се пържи по около 2 мин. с разбъркване.

Прибавя се доматеното пюре и се разбърква всичко на котлона около 30 сек.

Добавят се нарязаните домати и се готви на слаб огън 10-15 мин. до сгъстяване. Подправя се сол и черен пипер.

С рататуя се покрива разстланото в тава тесто за пица. Пече се в загрята умерена фурна.

Пицата се гарнира със ситно нарязаните листенца зелена салата и с филийки сирене сирене.

Поръсва се със зехтиновите орехи.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.