Пица рататуй с орехи и сирене
за 6 порции, 80 мин
Продукти
300 г жълти или зелени чушки
1 тиквичка
1 патладжан
1 голяма глава лук
1 люто чушле - по желание
30 г орехови ядки
1 ч.л. захар
100 мл зехтин - евентуално олио
400 г белени домати - може от консерва
½ ч.л. семена копър
1 с.л. доматено пюре
сол и черен пипер
150 г меко козе сирене или изкиснато бяло саламурено сирене
100 г хрупкави листенца зелена салата
1 пакет готово тесто за пица
Приготвяне
Почистените чушки, патладжан, тиквичка се нарязват на кубчета. Обеленият лук се наситнява.
Орехите се нарязват или счукват едро и се запичат на сух тиган заедно с щипката захар, докато леко се карамелизират. Слагат се топли в 70 мл зехтин.
Останалият зехтин се загрява и се запържват зърната копър и почистеното от семките разполовено люто чушле.
Добавят се последователно лукът, чушките, патладжанът, тиквичката, като преди слагането на всяко следващо се пържи по около 2 мин. с разбъркване.
Прибавя се доматеното пюре и се разбърква всичко на котлона около 30 сек.
Добавят се нарязаните домати и се готви на слаб огън 10-15 мин. до сгъстяване. Подправя се сол и черен пипер.
С рататуя се покрива разстланото в тава тесто за пица. Пече се в загрята умерена фурна.
Пицата се гарнира със ситно нарязаните листенца зелена салата и с филийки сирене сирене.
Поръсва се със зехтиновите орехи.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.