Пица със спанак и сирене
за 6 порции, 60 мин
Продукти
¼ кубче прясна мая или ½ пак. суха
250 г брашно
2 с.л. зехтин
1 щипка захар
400 г спанак
1 шалот или малка главичка друг лук
1 скилидка чесън
2 яйца
4 с.л. заквасена сметана или изцедено кисело мляко
сол, черен пипер и индийско орехче
200 г меко козе сирене или изкиснато бяло саламурено сирене
50 г кедрови ядки (може да се заменят с други ядки или семки)
Приготвяне
Маята се разтваря в около 75 мл хладка вода. Замесва се с брашното, зехтина, щипката захар и сол на гладко тесто. Покрива се и се оставя на топло да втаса около 30 мин.
Обелените лук и чесън се наситняват. Смесват се с яйцата, сметаната, сол, черен пипер и индийско орехче.
Тестото се разточва, разтегля и се слага в тава с хартия за печене, като се оформя малък ръб от всички страни.
Разстила се яйчената плънка. Покрива се със спанака, нарязаното и натрошено сирене и кедровите ядки.
Пече се в загрята фурна на 220 градуса (с вентилатор 200 градуса) около 30 мин. до златисто.