Пица със спанак и сирене

за 6 порции, 60 мин

Кухня
06:38 - 16 Октомври 2024
1285
Пица със спанак и сирене

Продукти

¼ кубче прясна мая или ½ пак. суха

250 г брашно

2 с.л. зехтин

1 щипка захар

400 г спанак

1 шалот или малка главичка друг лук

1 скилидка чесън

2 яйца

4 с.л. заквасена сметана или изцедено кисело мляко

сол, черен пипер и индийско орехче

200 г меко козе сирене или изкиснато бяло саламурено сирене

50 г кедрови ядки (може да се заменят с други ядки или семки)

 

Приготвяне

Маята се разтваря в около 75 мл хладка вода. Замесва се с брашното, зехтина, щипката захар и сол на гладко тесто. Покрива се и се оставя на топло да втаса около 30 мин.

Обелените лук и чесън се наситняват. Смесват се с яйцата, сметаната, сол, черен пипер и индийско орехче.

Тестото се разточва, разтегля и се слага в тава с хартия за печене, като се оформя малък ръб от всички страни.

Разстила се яйчената плънка. Покрива се със спанака, нарязаното и натрошено сирене и кедровите ядки.

Пече се в загрята фурна на 220 градуса (с вентилатор 200 градуса) около 30 мин. до златисто.