Пиле паприкаш с доматено кисело мляко

за 4 порции, 50 мин

Кухня
07:10 - 30 Юли 2021
4500
Пиле паприкаш с доматено кисело мляко

Продукти

пилешки бутчета около 350 г

пилешки гърди около 500 г

1 ч.л. кимион на прах

сол и черен пипер

2 скилидки чесън

1 лимон

1 с.л. червен пипер

500 г червени чушки

3 глави лук

2 с.л. зехтин или олио

400 мл пилешки бульон или друг по избор

350 г кисело мляко

1 с.л. доматено пюре

2-3 с.л. брашно

20 г чери домати или нарязани от големите

 

Приготвяне

Пилешкото месо се нарязва на големи парчета. Поръсва се със сол и кимион.

Обеленият чесън се нарязва фино. Настъргва се лимоновата кора на дребно. Смесват се със сол, червен пипер и малко вода на гъста кашичка. Натрива се пилешкото месо, покрива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилника за около 2 часа.

Почистените от семето чушки се нарязват на хапки. Обеленият лук се наситнява.

Пилешкото месо се запържва в загрятата мазнина отвсякъде до златисто и се изважда.

В същата мазнина се сотират лукът и чушките докато леко се запържат. Връща се месото. Сипва се бульонът и се оставя да заври.

Прехвърля се в тава и се пече в загрята фурна на 200 градуса 30 мин.

Смесват се киселото мляко, доматеното пюре, брашното и 100 мл вода.

Добавя се към пилето заедно с чери доматите, разбърква се и се пече още 15 мин.

Подправя се с черен пипер и още малко сол, ако е необходимо.