Пиле паприкаш с доматено кисело мляко
за 4 порции, 50 мин
Продукти
пилешки бутчета около 350 г
пилешки гърди около 500 г
1 ч.л. кимион на прах
сол и черен пипер
2 скилидки чесън
1 лимон
1 с.л. червен пипер
500 г червени чушки
3 глави лук
2 с.л. зехтин или олио
400 мл пилешки бульон или друг по избор
350 г кисело мляко
1 с.л. доматено пюре
2-3 с.л. брашно
20 г чери домати или нарязани от големите
Приготвяне
Пилешкото месо се нарязва на големи парчета. Поръсва се със сол и кимион.
Обеленият чесън се нарязва фино. Настъргва се лимоновата кора на дребно. Смесват се със сол, червен пипер и малко вода на гъста кашичка. Натрива се пилешкото месо, покрива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилника за около 2 часа.
Почистените от семето чушки се нарязват на хапки. Обеленият лук се наситнява.
Пилешкото месо се запържва в загрятата мазнина отвсякъде до златисто и се изважда.
В същата мазнина се сотират лукът и чушките докато леко се запържат. Връща се месото. Сипва се бульонът и се оставя да заври.
Прехвърля се в тава и се пече в загрята фурна на 200 градуса 30 мин.
Смесват се киселото мляко, доматеното пюре, брашното и 100 мл вода.
Добавя се към пилето заедно с чери доматите, разбърква се и се пече още 15 мин.
Подправя се с черен пипер и още малко сол, ако е необходимо.