Пилешка салата с ориз и фъстъци

за 4 порции, 35 мин

Кухня
08:31 - 26 Февруари 2024
1908
Пилешка салата с ориз и фъстъци

Продукти

300 г филе пилешки гърди

20 г пресен джинджифил

1 скилидка чесън

1 червено люто чушле

4 с.л. лимонов сок

2 с.л. соев сос

1 с.л. сусамово олио

200 г дългозърнест ориз – жасминов, басмати

1 връзка пресен лук

150 г краставица

1 червена чушка

100 г гъби

100 г печени фъстъци

5 стръка кориандър или магданоз

1 с.л. олио

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Оризът се сварява. Пилешкото месо се нарязва на парчета и се смила – може и да се накълца много ситно. Обелените джинджифил и чесън се настъргват ситно. Чили чушлето без семките се нарязва на дребно.

Смесват се пилешкото, чилито, джинджифилът, чесънът, 2 с.л. лимонов сок, соевият сос и сусамовото олио. Оставя се да престои.

Пресният лук се нарязва на парченца под ъгъл. Обелената краставица се нарязва на парченца. Почистената от семките чушка се нарязва на ивици. Гъбите се нарязват на тънки филийки. Фъстъците се нарязват едро. Кориандърът се наситнява.

Загрява се олиото и се запържва маринованото пилешкото 2-3 мин. до златисти гранули. Смесва се със зеленчуците.

Подправя се със сол, черен пипер, останалия лимонов сок. Попднася се с ориза, като всичко се поръсва с фъстъците и кориандъра.