Пилешки пъстри шишчета в кефир с ментов дип

за 4 броя, 45 мин

Кухня
08:35 - 10 Юли 2021
3597
Пилешки пъстри шишчета в кефир с ментов дип

Продукти

2 големи филета пилешки гърди – по около 250 г всяко

3 глави лук

2 клонки розмарин

2 клонки мащерка

1 лимон

сол и черен пипер

1 с.л. зехтин или олио

700 мл кефир - алтернативно айрян

300 г кисело мляко

2 с.л. течна готварска сметана или прясно мляко

1 щипка захар

1-2 ч.л. смлян кимион

2 клонки прясна мента или джоджен

1 връзка пресен лук

1-2 едри жълти чушки – около 250 г

16 чери доматчета

 

Приготвяне

Пилешките гърди се нарязват на едри кубчета за нанизване на шиш. Обеленият лук се наситнява и се смесва с месото.

Добавят се листенцата мащерка и розмарин, сокът на лимона, зехтинът или олиото, сол и черен пипер и се разбърква.

Залива се с кефира, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да се маринова в хладилника най-добре за около 5 часа.

Разбърква се киселото мляко с течната сметана, захарта, кимиона. Подправя се със сол и черен пипер. Добавя се наситнената мента като се оставят няколко листенца. Слага се в хладилника.

Пресният лук се нарязва на парчета, дълги около 2 см. Чушките се нарязват на кубчета 2 см.

Нанизват се шишчета с пилешкото месо, чушките, пресния лук и чери доматите, като се редуват.

Пекат се на скара или оребрен тиган 12-15 мин., като се обръщат и се мажат с малко от маринатата.

Поднасят се с млечния ментов дип, гарниран с целите листенца мента.