Пилешки пъстри шишчета в кефир с ментов дип
за 4 броя, 45 мин
Продукти
2 големи филета пилешки гърди – по около 250 г всяко
3 глави лук
2 клонки розмарин
2 клонки мащерка
1 лимон
сол и черен пипер
1 с.л. зехтин или олио
700 мл кефир - алтернативно айрян
300 г кисело мляко
2 с.л. течна готварска сметана или прясно мляко
1 щипка захар
1-2 ч.л. смлян кимион
2 клонки прясна мента или джоджен
1 връзка пресен лук
1-2 едри жълти чушки – около 250 г
16 чери доматчета
Приготвяне
Пилешките гърди се нарязват на едри кубчета за нанизване на шиш. Обеленият лук се наситнява и се смесва с месото.
Добавят се листенцата мащерка и розмарин, сокът на лимона, зехтинът или олиото, сол и черен пипер и се разбърква.
Залива се с кефира, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да се маринова в хладилника най-добре за около 5 часа.
Разбърква се киселото мляко с течната сметана, захарта, кимиона. Подправя се със сол и черен пипер. Добавя се наситнената мента като се оставят няколко листенца. Слага се в хладилника.
Пресният лук се нарязва на парчета, дълги около 2 см. Чушките се нарязват на кубчета 2 см.
Нанизват се шишчета с пилешкото месо, чушките, пресния лук и чери доматите, като се редуват.
Пекат се на скара или оребрен тиган 12-15 мин., като се обръщат и се мажат с малко от маринатата.
Поднасят се с млечния ментов дип, гарниран с целите листенца мента.