Пиперени пилешки бутчета с батати
за 4 порции, 44 мин
Продукти
1,2 кг пилешки бутчета долната част
1 кг батати - сладки картофи
3 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
1 ч.л. лют или сладък едър червен пипер
1 ч.л. пушен червен пипер
1 с.л. сладък червен пипер
1 ч.л. счукан чесън
1 ч.л. счукан лук
1 ч.л. кимион на прах
1 ч.л. суха мащерка
1 ч.л. суха майорана
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. зърна кориандър
1 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. кафява захар
8 клонки мащерка
30 г масло
сокът на 2 лайма или 1 голям лимон
Приготвяне
Бататите се обелват и се нарязват на едри парчета. Овкусяват се със зехтина, сол и черен пипер. Слагат се да се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса за 40 мин.
Всички сухи подправки се смесват в хаванче с 1 и ½ ч.л. сол. Натриват се пилешките бутчета.
На 10-тата минута от началото на печенето на бататите, се слагат в тавата и бутчетата, заедно с клонките мащерка.
Поръсва се маслото, нарязано на люспи. Полива се със сока от лайм или лимон и всичко се допича заедно.