Пиперково суго

за 800 мл, 40 мин

Кухня
10:02 - 18 Септември 2020
2925
Пиперково суго

Продукти

900 г червени чушки

2 глави лук

2 скилидки чесън

3 с.л. зехтин или олио

2 ч.л. червен пипер

сол и черен пипер

250 мл зеленчуков бульон

2 с.л. балсамов оцет

 

Приготвяне

Чушките се обелват с белачка – може и да не се белят, но така сосът е по-фин. Разполовяват се и се маха семето. Нарязват се на парчета.

Обелените лук и чесън се нарязват на дребно.

Зехтинът или олиото се загрява и се запържва лукът до леко прозрачно.

Добавят се чушките и чесънът, разбърква се и се запържва около 5 мин.

Поръсва се с червения пипер, сол и черен пипер и се разбърква.

Сипва се бульонът, оставя се да заври силно, след което къкри под капак на тих огън около 20 мин.

Пасира се и се добавя балсамовият оцет.