Пиперково суго
за 800 мл, 40 мин
Кухня
10:02 - 18 Септември 2020
7918
Продукти
900 г червени чушки
2 глави лук
2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин или олио
2 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер
250 мл зеленчуков бульон
2 с.л. балсамов оцет
Приготвяне
Чушките се обелват с белачка – може и да не се белят, но така сосът е по-фин. Разполовяват се и се маха семето. Нарязват се на парчета.
Обелените лук и чесън се нарязват на дребно.
Зехтинът или олиото се загрява и се запържва лукът до леко прозрачно.
Добавят се чушките и чесънът, разбърква се и се запържва около 5 мин.
Поръсва се с червения пипер, сол и черен пипер и се разбърква.
Сипва се бульонът, оставя се да заври силно, след което къкри под капак на тих огън около 20 мин.
Пасира се и се добавя балсамовият оцет.