Пиратки "Кючек парти" и "Факултето дриймс" са хитът за Нова година

Новини
19:00 - 31 Декември 2019
8628
Пиратки "Кючек парти" и "Факултето дриймс" са хитът за Нова година

Хиляди кутии с пиратки продължават да продават по сергиите и магазинчетата за пиротехника в София и в последния ден от старата година, доволни са търговците. Въпреки че карнавалните бомбички са доста скъпи, младежи и възрастни се надпреварват да купуват всякакви видове с колкото се може повече изстрели и цветове. Най-ниските цени на кутийките са от 4-5 лева до най-ефектните празнични бомбички, чиято цена стига до 350 лева. 

Тъкмо тези две неща вдигат цената на зарята. Най-обикновените пиратки не са никак скъпи, но нямат и кой знае какви екстри, обясняват търговците. 50 бройки най-обикновени може да се купят за 4 лева. По 7 лева вървят опаковките с 20 парчета. 40 бройки пък се продават за 13 лева.

Много ефектни и особено търсени са пиратките тип „Вулкан”, които се продават в най-различни разфасовки и са на прилични цени. Кутия с 3 бройки върви по 7 лева, а 4-те бройки, в по-малък размер парчето, струват по 6 лева. Ефектът на гърмежите е в имитацията на изригващ вулкан и затова са много купувани.

Сред най-хитовите обаче са тези с екзотичните имена „Кючек парти” и „Факултето дриймс”, които обещават по 100 изстрела. Търговците обясниха, че култовите взривове се търсят заради бързите залпове един след друг, които имитират стрелба на картечница. Причината е, че при един изстрел излизат много топчета. Опаковка „Кючек парти” струва 82 лева, а „Факултето дриймс” - 75. „Скъпички са, но много се търсят”, обясни продавачът. Купуват се и кутиите с пиратки „На нож”, в които има 49 броя парчета. „Правят много хубави тътени”, обясняват продавачите. Цената на кутийката е 46 лева.

Скъпите пиратки правят невероятни фигури - звезди с опашки, палми и риби, имитират страхотна заря, а цветовете са безброй, хвалят ги продавачите. Но предупреждават, че не бива да се подценява нито един вид от празничните бомбички, защото при неправилна употреба могат да причинят много сериозни бели.

Вещите в занаята обясняват няколко прости правила - щом пламне фитилът, пиратката трябва да се хвърли веднага и в никакъв случай върху горещи предмети или в огън.

Общо взето 6 секунди е времето, в което фитилът трябва да се запали. Въпреки че в магазините се правят редовни проверки, в някои временни будки и сергии търговците правят компромиси и може да попаднете на опасна пратка.

Специалистите са категорични, че гърмежите трябва да се правят на широко, на открито и когато наоколо няма хора.

„Важно е повърхността да е твърда, равна и суха и да се укрепи пиробатерията, за да не бъде килната от изстрелите. При стрелба тя може да подскочи и да падне настрани, което не трябва да се случва”, обясняват инженери-пиротехници.

Снимки: Агнес Методиева