Пищен щрудел с круши , орехи и крем сирене
Продукти
300 г брашно
1 щипка сол
5 с.л. олио
150 г масло
100 г орехови ядки
50 г овесени ядки
110 г кафява захар
4 с.л. галета
1 портокал
1 кг круши
150 г меко козе сирене или крем сирене
пудра захар за поръсване
Приготвяне
Омесва се гладко еластично тесто от брашното, щипката сол, 4 с.л. олио и 150 мл хладка вода. Меси се максимум 8 мин., в противен случай тестото става прекалено твърдо и се чупи. Оформя се на топка, намазва се с останалото олио, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да отпочине за около час.
Орехите се счукват или нарязват и се запичат на сух тиган, оставят се да изстинат.
Запичат се и овесените ядки до златисто и се добавят към тях 40 г кафява захар. Запържва се за кратко, слага се галетата, разбърква се и се оставя да изстине.
Настъргва се кората на портокала и се изцеждат 6 с.л. сок.
Крушите се обелват, изчистват се семките и се нарязват на малки тънки парченца. Смесват се с орехите и останалата кафява захар.
Разтопява се останалото масло. От тестото се разточва или разтегля много тънка кора с размери около 60 х 60 см, като по-дебелите ръбове се изрязват. Слага се върху кухненска кърпа. Намазва се с половината масло.
Разпръсква се овесената плънка, а върху нея крушите с орехи, като в двата края на кората се оставят по около 3 см празно. Подрежда се и сиренето на парченца. Завива се на дебело хлабаво руло с помощта на кърпата.
Поставя се с ръба надолу в тава с хартия за печене. Намазва се с малко разтопено масло. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 30-35 мин. Поръсва се с пудра захар.
Идеален е да се хапва не напълно изстинал.