Пищен щрудел с круши , орехи и крем сирене

Кухня
08:26 - 29 Март 2021
2848
Пищен щрудел с круши, орехи и крем сирене

Продукти

300 г брашно

1 щипка сол

5 с.л. олио

150 г масло

100 г орехови ядки

50 г овесени ядки

110 г кафява захар

4 с.л. галета

1 портокал

1 кг круши

150 г меко козе сирене или крем сирене

пудра захар за поръсване

 

Приготвяне

Омесва се гладко еластично тесто от брашното, щипката сол, 4 с.л. олио и 150 мл хладка вода. Меси се максимум 8 мин., в противен случай тестото става прекалено твърдо и се чупи. Оформя се на топка, намазва се с останалото олио, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да отпочине за около час.

Орехите се счукват или нарязват и се запичат на сух тиган, оставят се да изстинат.

Запичат се и овесените ядки до златисто и се добавят към тях 40 г кафява захар. Запържва се за кратко, слага се галетата, разбърква се и се оставя да изстине.

Настъргва се кората на портокала и се изцеждат 6 с.л. сок.

Крушите се обелват, изчистват се семките и се нарязват на малки тънки парченца. Смесват се с орехите и останалата кафява захар.

Разтопява се останалото масло. От тестото се разточва или разтегля много тънка кора с размери около 60 х 60 см, като по-дебелите ръбове се изрязват. Слага се върху кухненска кърпа. Намазва се с половината масло.

Разпръсква се овесената плънка, а върху нея крушите с орехи, като в двата края на кората се оставят по около 3 см празно. Подрежда се и сиренето на парченца. Завива се на дебело хлабаво руло с помощта на кърпата.

Поставя се с ръба надолу в тава с хартия за печене. Намазва се с малко разтопено масло. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 30-35 мин. Поръсва се с пудра захар.

Идеален е да се хапва не напълно изстинал.