Питки пълнени с кайма и сушени домати

за 4 порции, 35 мин

Кухня
00:31 - 26 Септември 2020
4469
Питки пълнени с кайма и сушени домати

Продукти

20 г прясна мая или ½ пакетче суха

1 ч.л. захар

300 г брашно

1 бакпулвер

сол

2 с.л. кисело мляко

30 г сушени домати

1 люто чушле

1 глава червен лук

350 г мляно свинско или телешко – може смес

2 клонки розмарин

4 клонки пресен риган или 1 ч.л. сух

½ лимон

4 с.л. зехтин или олио

 

Приготвяне

Маята се натрошава и се разбърква със захарта и 175 мл хладка вода. Смесва се с брашното, бакпулвера, 1 щипка сол и киселото мляко. Омесва се меко тесто и се оставя да втаса на топло за около за 40 мин.- докато си усвои обема.

Доматите се нарязват на фини ленти, чушлето на тънки пръстенчета, червеният лук на кръгчета.

Тестото се разделя на 4 равни части, размесва се и се оформят 4 кръгли плоски питки с около 26 см диаметър.

Каймата се разпределя върху две от питките. Гарнира се отгоре с доматите, лука, чушлето. Поръсва се с игличките розмарин, листенцата риган и настъргана лимонова кора. Полива се с 1 с.л. зехтин или олио.

Захлупва се с останалите две питки и краищата се затваря чрез натискане с пръсти или подвиване навътре. Повърхността се набожда на няколко места.

Пекат се на скара или на грил тиган около 5 мин. от всяка страна.

Поливат с останалия зехтин или олио. Нарязват се на парчета.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.