Питки пълнени с кайма и сушени домати
за 4 порции, 35 мин
Продукти
20 г прясна мая или ½ пакетче суха
1 ч.л. захар
300 г брашно
1 бакпулвер
сол
2 с.л. кисело мляко
30 г сушени домати
1 люто чушле
1 глава червен лук
350 г мляно свинско или телешко – може смес
2 клонки розмарин
4 клонки пресен риган или 1 ч.л. сух
½ лимон
4 с.л. зехтин или олио
Приготвяне
Маята се натрошава и се разбърква със захарта и 175 мл хладка вода. Смесва се с брашното, бакпулвера, 1 щипка сол и киселото мляко. Омесва се меко тесто и се оставя да втаса на топло за около за 40 мин.- докато си усвои обема.
Доматите се нарязват на фини ленти, чушлето на тънки пръстенчета, червеният лук на кръгчета.
Тестото се разделя на 4 равни части, размесва се и се оформят 4 кръгли плоски питки с около 26 см диаметър.
Каймата се разпределя върху две от питките. Гарнира се отгоре с доматите, лука, чушлето. Поръсва се с игличките розмарин, листенцата риган и настъргана лимонова кора. Полива се с 1 с.л. зехтин или олио.
Захлупва се с останалите две питки и краищата се затваря чрез натискане с пръсти или подвиване навътре. Повърхността се набожда на няколко места.
Пекат се на скара или на грил тиган около 5 мин. от всяка страна.
Поливат с останалия зехтин или олио. Нарязват се на парчета.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.