Пламен Узунов консултирал и Комбината за цветни метали срещу 150 000 бона

9 тона олово изчезнали от фирмата, докато съветникът на президента работил за КЦМ

Общество
16:30 - 26 Юни 2020
2262
Пламен Узунов консултирал и Комбината за цветни метали срещу 150 000 бона

Договорът със собственика на "Приста Ойл" Пламен Бобоков  далеч не е първият консултатски договор на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов и брат му. Годишен договор за консултантски услуги в сферата на сигурността, подписан с КЦМ, преди няколко години стана причина за вътрешна проверка в Областната дирекция на полицията в Пловдив, съобщава trafficnews.bg.

А фамилията Узунови работи активно с такива. През декември 2016 година двама мъже от пловдивско бяха задържани за кражба на 9 тона олово от комбината. Акцията е проведена от Първо районно управление. Няколко месеца по-рано Пламен Узунов вече е напуснал системата на МВР и е на свободния пазар като консултант по сигурността и съветва управата на КЦМ.

Докато полицията разследва случая, се натъква на проявен нездрав интерес от страна на служител на МВР, който няма нищо общо с разследването. Той е бъркал в системата на МВР и е правил справки за автомобилите, с които са се придвижвали заподозрените за кражбата. В полицейските среди е публична тайна, че въпросният полицай е приближен до Узунов, който в продължение на няколко години оглавява пловдивската полиция.

Тогавашният директор на полицията ст. комисар Христо Разсолков назначава вътрешна проверка, а комисията установява, че има извършени серия нарушения от въпросното лице. Служителят е наказан дисциплинарно, но малко след това кабинетът на Борисов пада и идва служебното правителство на Огнян Герджиков. Пламен Узунов заема поста вътрешен министър. Следва серия рокади в управлението на Областната дирекция на полицията, а наказанието на въпросния служител е отменено от новия министър. Дали и този казус влиза в определението "конфликт на интереси" е от компетенцията на прокуратурата.

Консултантската агенция запазва договора си в комбината, който е на стойност 150 000 лева годишно.