Планински спасители и военен хеликоптер спасиха бременна в Пирин

Актуални новини
19:46 - 22 Юли 2023
4534
Планински спасители и военен хеликоптер спасиха бременна в Пирин

Планински спасители от отряда в Банско днес спасиха бременна жена в Пирин с помощта на военен хеликоптер.

Сигнал за бременната жена, която е получила кървене е подаден около 15 часа и веднага е сформиран екип от 15 спасители, който се е отправил в района на връх Вихрен.

Поискана е и помощ от военните и веднага е излетял хеликоптер от авиобазата в Крумово. Около 18 ч. жената е качена и свалена до Банско, откъдето с линейка е транспортирана до болницата в Разлог.

"Огромни благодарности към МО, началника на отбраната, летците от авиобаза Крумово, че веднага се отзоваха на сигнала. Хеликоптерът кацна на трудно място - в района на Казаните, но пилотите се справиха чудесно", каза планинският спасител, участващ в акцията Атанас Уков. 

Отрядът на ПСС – Банско изказа специални благодарности на началника на отбраната – адмирал Евтим Евтимов, както и на екипажа на хеликоптера, за бързата реакция и отзоваването на сигнала.

Екипаж на вертолет „Кугар” от състава на 24-та авиационна база "Крумово" извърши спасителна операция на пострадала туристка в Пирин днес, утомчниха от военното ведомство.

От МО посочват, че в 16:58 ч. хеликоптерът е излетял за района под връх Вихрен, като пациентката е транспортирана до Банско, където е поета от специализиран медицински екип. Спасителната мисия завърши успешно в 18:40 ч., информират от МО.

Спасителната операция е проведена по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след искане от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, посочват от МО.

Екипажът на вертолета е бил в състав: командир подполковник Пламен Дончев, помощник-командир капитан Йонка Хаджиева, борден техник старши лейтенант Селда Ахмедова, спасители - старши сержант Стоян Колев и младши сержант Велислав Аръков, уточняват от МО.