Почина банкерът на Елизабет II – Евелин де Ротшилд

Личности
12:55 - 09 Ноември 2022
3914
Почина банкерът на Елизабет II – Евелин де Ротшилд

Британският банкер сър Евелин де Ротшилд, който доразви семейната банка и съветва покойната кралица Елизабет II по финансови въпроси, почина на 91-годишна възраст, пише в. "Файненшъл Таймс".

"Сър Евелин почина мирно [в понеделник] в дома си в Лондон след кратко боледуване", съобщи семейството във вторник.

Бизнесменът, който тренираше състезателни коне, посвети 42 години от кариерата си на семейната банка. От 1982 г. до 2003 г. той е председател на Rothschilds Continuation Holdings.

През 1968 г. е назначен за директор на de Rothschild Frères, френската банка, а осем години по-късно става председател и главен изпълнителен директор на базираната в Лондон NM Rothschild, международната инвестиционна банка, до 2003 г., когато ръководи сливането на френския и британския клон на фамилията.

По време на неговия мандат NM Rothschild, понастоящем британското подразделение на Rothschild & Co, увеличава общите си активи от 40 млн. паунда на 4,6 млрд. паунда, се казва в изявлението от вторник. Той увеличава броя на офисите по света от 15 на повече от 50.

През 2004 г. Ротшилд предаде ръководството на семейния бизнес на братовчед си Дейвид, а преди четири години синът на Дейвид, Александър, стана седмото поколение, което ръководи 200-годишната група.

Сър Евелин е известен с това, че дава приоритет на семейния контрол пред разширяването на дейността.

"Хуманната страна на банковото дело е изчезнала", каза той пред "Файненшъл Таймс" през 2017 г. "Знаете името на лекаря си, но не и името на банковия си мениджър. Има някои неща в живота, при които трябва да имате човешки отношения... Може би трябва да се върнем назад във времето. Помислете си колко прекрасно е било - с коня и каруцата".

След пенсионирането си той се фокусира върху филантропията и EL Rothschild, семейната инвестиционна компания, заедно със съпругата си Лин Форестър де Ротшилд, която го надживява. Двойката причислява Бил и Хилари Клинтън към своите приятели и прекарва една нощ от медения си месец в Белия дом.

Ротшилд, който през 1989 г. е посветен в рицарско звание от кралица Елизабет Втора за заслуги в областта на банковото дело и финансите, е заемал множество длъжности в частния и публичния сектор.

Бивш директор на The Economist в продължение на повече от 17 години, той е бил финансов съветник на покойния монарх и създава фондация "Еранда Ротшилд" за финансиране на социални грижи и медицински изследвания. От 1977 до 1988 г. е председател на медицинското училище към болница "Сейнт Мери" в Лондон.

Любител на шоколада, в по-късен етап от живота си Ротшилд създава за кратко време луксозна марка сладкарски изделия.

По онова време той споделя пред FT, че сладострастието му се дължи на евакуацията му в Лонг Айлънд, Ню Йорк, по време на Втората световна война и първата му работа на машина за безалкохолни в дрогерия в Уестхемптън.

"Плащаха ми по 10 цента на ден и можех да ям колкото си искам шоколад", спомня си той.

Роден е в Лондон през 1931 г. в семейството на Антъни дьо Ротшилд и Ивон Каен д'Анверс от банкерската фамилия Бишофсхайм.