Почина емблематичен депутат на Костов

Личности
12:05 - 31 Март 2022
7393
Почина емблематичен депутат на Костов

Емблематичният бивш депутат д-р Димитър Игнатов е издъхнал, съобщи зет му Марио Гаврилов. Една от най-колоритните фигури в СДС, а впоследствие и учредител на ДСБ на Иван Костов, бе изтъкнат хирург, легенда в болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ и дългогодишен шеф на БЛС. 

Докато бе депутат, той разкри и спря скандална схема за сенчесто финансиране на нова детска болница - идея и намерение, лансирани от тогавашния министър-председател Симеон Сакскобургготски. Кредит от австрийска банка и решение на кабинета на царя за теглене на 42 милиона евро, които да се зачислят към външния дълг на страната за построяването на педиатрия. Тогава заедно с Пламен Кенаров сезират главния прокурор Никола Филчев, за да се заеме с по думите му към онзи момент, криминален случай. 

Заради скандала в НС през 2004 г. е създадена временна анкетна комисия, която да нищи казуса. А няколко месеца по-късно  излезе становище, от което стана ясно, че категорично са установени корупционни схеми. Д-р Игнатов твърдеше, че страната ще бъде ощетена с поне 30 милиона. 

Впоследствие, 2 години по-късно, той разкри пред журналисти, че е станал жертва на вербална агресия от страна на Филчев, който си позволил да го псува на улицата. 

Игнатов е описван от бивши седесари като човек със страхотно чувство за хумор, милеещ за българското здравеопазване. Той познаваше всички проблеми на системата отвътре и се бореше за реформа. 

За покойния си тъст журналистът Марио Гаврилов написа: 

"Отиде си моя тъст д-р Димитър Игнатов. Мемо. Виртуозен хирург, политик със собствена физиономия, най-добрия тъст на света. Моят. Благодаря ти за политическите спорове, за грижите, за уникалните манджи, за любовта, за емоциите и страстта. Ще те запомня завинаги цветен и неповторим. Сбогом, Мемо!". 

Съболезнования на близките!