Почина Сливенският владика Йоаникий

Митрополитът си отиде на 84 години, след като дълго време бе на легло

Актуални новини
10:57 - 09 Януари 2024 (обновена)
3942
Почина Сливенският владика Йоаникий

На 84 години след продължително боледуване почина Сливенският митрополит Йоаникий. Тъжната вест съобщи кметът на Бургас Димитър Николов във фейсбук. Морският град е част от Сливенската епархия.

"С дълбока тъга споделям новината за кончината на нашия владика, сливенския митрополит Иоаникий. Той беше с нас, хората на Бургас, и в добро, и в зло. Неговата благост, мъдрост и обич ще останат завинаги в сърцата ни! Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом!", написа кметът.

Тъжната вест бе потвърдена и от Светия Синод.

Дядо Йоаникий бе сред ветераните в Светия Синод. Той е митрополит от 1980 г. и ръководи Сливенската епархия близо 44 години. 

През последните години владиката бе с влошено здраве и почти не можеше да изпълнява задълженията си и през повечето време бе на легло.

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 2 март 1939 г. в с. Пет могили, Сливенско. След завършване на основното си образование, през есента на 1953 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курсът на която завършва през 1958 г. От м. септември 1960 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1964 г. По време на своето следване там, в мъглижкия манастир "Св. Николай" е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (покъсно Браницки епископ).

От 1964 до 1966 г. йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. По време на това негово служение на 24.11.1968 г., по решение на Св. Синод в сливенския катедрален храм "Св. Димитър" е възведен в архимандритско достойнство от Сливенския митрополит Никодим. От края на 1968 г. архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия.

От 1970 г. до 1971 г. той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в Берн, Швейцария. От края на декември 1971 г. повторно е протосингел на Сливенската митрополия, която длъжност заема до април 1975 г. Като такъв на 20.04.1975 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Велички" и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на януари 1980 г. На 23 март 1980 г. е избран, а на 13 април с. г. е и канонически утвърден за Сливенски митрополит.

Как се избира нов митрополит?

В близките дни Светият синод трябва да се събере извънредно, за да назначи временно управляващ на Сливенската епархия. Той трябва да организира избори за нов митрополит, като се свиква и Епархийски събор.

Синодът пък предоставя листа за кандидат-владици с имената на няколко достойни епископи, като епархийските избиратели с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената, ще излъчат двама епископи. Те ще трябва да съберат повече от половината от гласовете им. След това на свое заседание Светият синод трябва да избере един от двамата. Процедурата трае около три месеца.