Почна се: Танковете тръгнаха към Газа

Израелската армия разшири сухопътната си офанзива, призоваха жителите да се изтеглят незабавно на юг

Актуални новини
21:36 - 27 Октомври 2023
6812
Почна се: Танковете тръгнаха към Газа

"Сухопътните ни сили ще разширят обсега на операциите си тази вечер. Започваме!" Това обяви израелският военен говорител Даниел Хагари, цитиран от Ройтерс и израелския телевизионен канал i24news. Той призова жителите на град Газа "да се евакуират незабавно на юг".

Редица канали в Телеграм съобщиха за колони от израелски танкове, които приближават граничната ограда северно от Бейт Лахия и Бейт Ханун. Настъплението започва всеки момент.

Готови сме да браним сигурността на Израел на всички фронтове и сме ангажирани с националната задача за освобождаването на заложниците, взети от "Хамас", каза още военният говорител. По думите на Хагари израелските сили продължават да нанасят въздушни удари срещу цели на палестинското ислямистко движение "Хамас". 

Израелската армия разширява сухопътната си офанзива

Същевременно военното крило на групировката обяви, че е изстреляло тази вечер ракети срещу Израел, в отговор на интензивните израелски бомбардировки на северната част на ивицата Газа, предаде Франс прес.

"Рояци от ракети бяха изстреляни срещу окупираните земи (АФП уточнява, че става дума за Израел), в отговор на кланетата на цивилни" палестинци, заявиха бригадите "Изедин ал Касам" в комуникационното приложение "Телеграм".

Палестинският доставчик на телекомуникационни услуги "Палтел" пък съобщи, че достъпът до интернет в ивицата Газа е бил прекъснат от израелски обстрел. Достъпът е бил прекъснат тази вечер след тежка поредица от израелски въздушни удари, озарили нощното небе над потъналия в тъмнина анклав. Палестинският Червен полумесец, който е основната спешна служба в Газа, каза, че е загубил връзка с оперативния си център в ивицата заради прекъсването на достъпа до интернет.

Броят на убитите при израелските бомбардировки на ивицата Газа от началото на войната между палестинското ислямистко движение "Хамас" и Израел достигна 7326 души, сред които повече от 3000 деца, съобщи днес здравното министерство на ивицата Газа. Според актуализираните данни, публикувани ежедневно от министерството, повече от 19 000 души са били ранени в палестинския анклав от началото на израелските удари на 7 октомври, започнали в отговор на безпрецедентната атака на "Хамас" срещу Израел, отбелязва АФП.

От Белия дом обявиха, че САЩ не желаят да коментират разширяването на сухопътната операция на Израел в ивицата Газа. Официални представители на Саудитска Арабия пък са предупредили властите във Вашингтон, че наземната операция на Тел Авив може да има катастрофални последствия за Близкия Изток, съобщи в. "Ню Йорк Таймс".