Под погледа на Симеон: Франциск целуна три пъти Неофит (ОБЗОР + СНИМКИ)

Общество
19:57 - 05 Май 2019
4527
Под погледа на Симеон: Франциск целуна три пъти Неофит (ОБЗОР + СНИМКИ)

Срещата в Синодалната палата между патриарх Неофит и папа Франциск без преувеличение може да се нарече историческа. Православният архиерей посрещна сърдечно главата на Римокатолическата църква, който от своя страна пръв понечи да прегърне и да целуне три пъти своя православен събрат. Франциск целуна и енголпието на гърдите на патриарха, изобразяващо Христос. На разговора с владиците присъства и бившият цар и екс премиер Симеон Сакскобургготски, който бе единственото светско лице на тази среща, ако не се брои охраната.

В Синода бяха и владици, известни със своите остри изказвания срещу католиците като Пловдивския владика Николай, който се ръкува с папата и получи малък подарък от него. Такъв беше даден и на всички други митрополити. Неофит и Франциск си размениха и дарове, като патриархът подари картина на катедралата "Св. Александър Невски", а Светият отец - богато инкрустирана книга, посветена на Свети Павел. Кръст със скъпоценни камъни краси корицата на книгата.


"От името на Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с „Добре дошли”. Добре дошли в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели", каза в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит.


Той изтъкна още, че "глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква е сам Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш безусловен дълг е да пазим Неговия кораб от каквито и да е пробойни, за да се спасят повече човешки души. Стараем се да опазваме Църквата, която е „без петно, или порок, или нещо подобно” и полагаме всички усилия да не допускаме компромиси с вярата. Радваме се всеки път, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения", каза дядо Неофит.


От своя страна папа Франциск сподели в обръщението си: "В радостта на възкръсналия Господ отправям към Вас пасхалния поздрав в тази неделя, която в Християнския изток е наричана „Томина неделя". Съзерцаваме апостола, който слага ръка в ребрата на Господ и след като е докоснал раните Му, изповядва: „Господ мой и Бог мой!". Раните, които в хода на историята се отвориха сред нас, християните, са болезнени разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И днес докосваме с ръка техните последствия. Но може би, ако сложим заедно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, ако, признавайки нашите несъвършенства, се потопим в Неговите рани от любов, можем да намерим отново радостта от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на един и същ олтар пасхалната тайна"...


"Тези, които ни ориентират по пътя, са най-вече свети Свети Кирил и Методий, които са ни свързвали още от първото хилядолетие и чиято жива памет в нашите Църкви остава като източник на вдъхновение, защото, въпреки несгодите, те поставиха на първо място благовестието на Господ, призива към мисия. Кирил и Методий, византийци по култура, имаха смелостта да преведат Библията на език, достъпен за славянските народи, така че божественото Слово да предшества човешките думи. Тяхното смело апостолско дело остава за всички образец за евангелизация. Една област, която ни изпитва в благовестието, е тази на младите поколения. Колко е важно, като уважаваме съответните традиции и особености, да си помагаме и да намираме начини да предаваме вярата на език и във форми, които да позволяват на младите да изпитат радостта от един Бог, Който ги обича и ги зове! В противен случай ще бъдат изкушавани да се доверяват на многото измамни сирени на консуматорското общество", заяви папата.


"Бих искал отново да благодаря за оказания ми прием и да Ви уверя, че ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща. Христос воскресе!", завърши словото си Франциск.

На срещата участие взеха Техни Високопреосвещенства Плевенски митрополит Игнатий, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан и Врачански митрополит Григорий и Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, както и Негово Величество цар Симеон II, отбелязаха официално от Синода.


Срещата завърши с благопожелания и вдъхновение от Пасхалната радост. След приема в Св. Синод папа Франциск посети патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и се поклони и помоли пред Северния олтар на Храм-паметника, носещ името на Светите братя Кирил и Методий.

Западноевропейският митрополит Антоний бе натоварен от Светия Синод да придружи папа Франциск до катедралата “Св. Александър Невски”. Там служители на църквата изнесоха специален стол за Светия отец който бе поставен пред централния олтар на патриаршеската катедрала, където папата се помоли мълчаливо, каквото бе неговото желание и то бе уважено от Православната църква.

Изнасянето на стола и на килим под него - като за митрополит, бе разтълкувано като специален жест на патриарх Неофит към главата на Римокатолическата църква. Първоначално Синодът подходи хладно към посещението на папата, но присъствието на владиката Антоний на официалното държавно посрещане на папата пред президентството, а след това и придружаването му до "Св. Ал. Невски", както и топлото посрещане в Синода, бе ясен знак за затопляне на отношенията между БПЦ и Ватикана.